Olasz maffiózókat lőttek fejbe Duisburgban

Vágólapra másolva!
Hat fejbe lőtt emberre bukkant a német rendőrség a duisburgi pályaudvar mellett két autóban. Az áldozatok olaszok, az egyik calabriai bűnszövetkezet tagjai, akik részesei egy alvilági leszámolás-sorozatnak. Az olasz hatóságok szerint példa nélküli, hogy a maffia külföldön is vérengzésbe kezdett, ezért újabb erőszakhullámtól tartanak Calabriában.
Vágólapra másolva!

Ismeretlenek fejlövéssel végeztek hat emberrel szerdára virradóra a németországi Duisburgban. Az áldozatok olaszok. A duisburgi rendőrség az olasz hatóságokal - a Reggio Calabria-i prefektúrával és az Interpol római irodájával - közösen megállapította: a hat férfi 'Ndrangheta egyik olyan családjához tartozik, amely részese egy alvilági leszámolás-sorozatnak.

Luigi Di Siena olasz rendőrfőnök-helyettes, aki korábban Reggio Calabria prefektusa volt, közölte az eset példa nélkül álló. Még soha nem történt ilyesmi Olaszországon kívül.

A német rendőrség összesen öt holttestet talált két autóban a duisburgi főpályaudvar közelében éjjel fél háromkor. Előzőleg egy nő megállított egy éppen arra haladó járőrautót azzal, hogy lövéseket hallott. A hatodik áldozat kórházba szállítás közben halt meg. Az áldozatok életkorát 16 és 49 év közöttire becsülik.

A két autó két magas irodaépület között parkolt. A rendőrség az irodaházakon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, és szemtanúkat keres. A gyilkosság helyszínén számos töltényhüvelyt találtak, egy rendőrségi szóvivő szerint "sok lövést adtak le", és feltehetően több tettesről van szó. Az áldozatoknál nem volt fegyver. A nyomrögzítést a BBC szerint heves eső hátráltatja.

Az egyik autónak - egy kisbusznak - duisburgi a rendszáma, a másik - egy fehér Volkswagen Golf - a délnyugat-németországi Baden-Württemberg tartományból, a Stuttgarttól 40 kilométernyire északnyugatra fekvő Pforzheimből való.

Erőszakhullámot jósolnak

A duisburgi mészárlás után előrelátható, hogy a következő napokban erőszakhullám bontakozik ki Calabriában - vélekedett szerdai nyilatkozatában Francesco Forgione, az olasz maffiaellenes bizottság elnöke. Hozzátette: éppen ennek megelőzése, illetve megfékezése végett fontos sürgősen megérteni, milyen érdekek, milyen ügyek álltak a németországi vérontás hátterében.

Guliano Amato belügyminiszter hangsúlyozta az ANSA hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy a hatóságok nagy figyelmet fordítanak a 'ndrangheta tevékenységére, s idén már 28 nagyobb akciót indítottak a calabriai bűnszövetkezet ellen, 228 személyt véve őrizetbe. Kiemelte a 30 legveszélyesebb körözött maffiózó között számon tartott Salvatore Pelle március 12-i elfogását. Valószínűleg Salvatore Pelle a Reggio Calabria tartománybeli San Lucában működő Pelle-Romeo maffiacsalád feje: az olasz rendőrség feltételezi, hogy ebből a családból kerültek ki a duisburgi vérengzés áldozatai.

Az olasz csendőrség adatai szerint volt San Luca-i lakosok százai élnek Németországban, és sokan közülük vezető pozíciókat szereztek a német alvilágban, különösen a kábítószerek kereskedelmében. Illegális jövedelmeiket legális gazdasági vállalkozásokba fektetik. Különösen nagy számban élnek éppen Duisburgban, ahol a szerda hajnali mészárlás történt. A német város legelegánsabb éttermei és szállodái közül nem egy 'ndrangheta-tagok bűnös tevékenységének gyümölcse - jelentette az ANSA az olasz csendőrségre, azon belül a különleges műveletek osztályára hivatkozva.