Meghalt az oradouri gyilkosként ismert egykori SS-tiszt

Vágólapra másolva!
Augusztus elején meghalt Heinz Barth, az a német háborús bűnös, akinek a kezéhez SS-tisztként egy cseh és egy francia falu lakóinak vére is tapadt. Az "oradouri gyilkos" néven elhíresült, egykor életfogytiglanra ítélt férfit bűnbánó magatartásának köszönhetően szabadlábon érte a halál.
Vágólapra másolva!

A Berlin melletti Granseeben, nyolcvanhat éves korában elhunyt Heinz Barth, aki 1944 júniusában a közép-franciaországi Oradour-sur-Glane településen SS-tisztként részt vett a helybeliek lemészárlásában - vált ismertté hétfőn a német fővárosban.

Barth halála augusztus 6-án következett be - közölte Heinz-Dieter Schmidtke protestáns lelkipásztor, aki vállalkozik arra, hogy a történelemben "oradouri gyilkos" néven hírhedtté vált háborús bűnös temetési szertartását megtartsa. A lelkész ezt azzal indokolta, hogy a végtisztesség megadása mindenkinek jár.

A Das Reich nevű SS-páncéloszászlóalj, amelynek Barth a tagja volt, a német megszállók elleni merényletekért való megtorlásul 1944 megölte Oradour-sur-Glane 642 lakosát, köztük 247 gyereket. Barth két évvel korábban Csehszlovákiában is részt vett egy hasonló mészárlásban: a Der Führer SS-páncélosegység parancsnokaként 92 ember kivégzéséért volt felelős.

A férfit 1983-ban az NDK-ban egy bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte háborús bűneiért, majd 1991-ben megrendült egészségi állapotára és "bűnbánó magatartására való tekintettel" szabadon bocsátották.