Lefejezős videó jelent meg orosz nácikról

Vágólapra másolva!
Egy tádzsik és egy dagesztáni fiatalember horogkeresztes zászló előtti kegyetlen legyilkolása volt az egyik legtöbbet nézett videofilm a Yandex orosz keresőoldalon. Az orosz belügyminisztérium nyomozást indított az ügyben, a sajtó azt találgatja, hogy eredeti-e a felvétel.
Vágólapra másolva!

Megöltek egy tádzsik és egy dagesztáni fiatalembert azon a filmfelvételen, ami az elmúlt időszak legnézettebb videója lett a Yandex orosz keresőoldalon. A mintegy háromperces filmet az Oroszország Nemzetiszocialista Pártja (NSZPR) jegyezte. A felvételen két fiatal férfi látható, amint egy nagy horogkeresztes zászló előtt egy erdőben térdepel, szájuk ragasztószalaggal leragasztva.

A videón az látható, hogy ezt követően néhány terepszínű ruhát és fekete maszkot viselő férfi közül az egyik elvágja az egyik áldozat torkát, és láthatóan kezdi levágni a fejét egy fogas pengéjű késsel. A kiásott gödör előtt térdelő másik férfit lelövi valaki, aki nem látható. A gyilkosok a hitleri üdvözlésre felemelt kézzel láthatók, s a felvétel zenével és a horogkeresztes zászló teljes képernyőt betöltő képével ér véget.

A gyilkosságokról a Moszkvában élő tádzsikok és dagesztániak körében nem tudnak. Keddre több portálról eltűnt a felvétel, ennek ellenére az orosz belügyminisztérium nyomozást indított az ügyben.

A sajtó találgat

A Moszkovszkij Komszomolec című lap a filmmel kapcsolatban megjegyzi, hogy 2001-ben, a csecsenföldi háború idején számos ilyen felvétel volt forgalomban orosz katonák kivégzéséről. Ezek azért készültek a lap szerint, hogy a csecsen oldalon harcolók bizonyítsák "sikereiket" főnökeik előtt, az orosz tisztek pedig néha bemutatták ezeket a katonáiknak, hogy emeljék harci moráljukat. A felvételeket azonban az orosz egységektől még abban az évben az utolsó darabig elkobozták.

A cikk szerzője - mint írja - azt reméli, hogy a hétfőn közzétett film talán valamelyik akkori videóból készült némi számítógépes segítséggel. Ám a Kommerszant című újság által megkérdezett szakértők szerint - a környezetből ítélve Oroszország középső részén készült felvétel - nem hamisítvány.

A Komszomolszkaja Pravda felveti, hogy nem kellene-e ilyen tartalmak esetén mégiscsak cenzúrázni az internetet, mint ahogyan ezt számos országban teszik. A Yandex illetékese arra hivatkozott, hogy a legnézettebb oldalaknak a portál címlapján szereplő listája automatikusan áll össze, s nem is akarnak beleavatkozni.

Hírt akartak adni magukról

Az NSZPR-ről az interneten nem sok található: mindössze egy tavaly kelt panasz, hogy csekély a taglétszám, és kiderül az is, hogy a szervezet újságjának címe Halálfej (Mjortvaja golova). Honlapja viszont nincs a vélhetően nem túl rég alakult pártnak, amely elképzelhető, hogy ezzel a videóval akart hírt adni magáról.

Alekszandr Belov, a nacionalista Mozgalom az Illegális Migráció Ellen elnevezésű szervezet vezetője provokációnak minősítette a felvételt. Szerinte nem kizárt, hogy annak közzétételét ahhoz a hétfőn lefolytatott bírósági tárgyaláshoz időzítették, amelyen Makszim Marcinkijevics, a Format-18 elnevezésű nacionalista csoportosulás vezetőjének ügyével foglalkoztak. A vád ellene "nemzetiségek közötti ellentét szítása". A szervezet többek között a kaukázusiak elleni erőszakos cselekményekről készült videofelvételeivel tűnt ki, de filmjeik túlnyomó része megrendezett volt.