Magyarországgal ijesztget a cseh kormányfő

Vágólapra másolva!
Magyarország negatív példájával próbálta meggyőzni a cseh képviselőket Mirek Topolánek miniszterelnök és helyettese Petr Necas, miért is kellene támogatniuk a kormány reformcsomagját. Elismerően szólt viszont Gyurcsány beismeréséről cseh kollégája.
Vágólapra másolva!

"Ha valaki kételkedik a csehországi reformok szükségességében, nézze meg Magyarország példáját" - mondta a cseh képviselőknek Petr Necas kormányfő-helyettes a reformcsomagról szóló vitában. Necas azt mondta, Magyarországon a közkiadások hiányának problémáját nem rendezték idejében, ezért az ottani hiány a duplája a csehországinak, és szerinte a szükséges reformintézkedések lényegesen drámaibbak, mint az ottaniak.

Mirek Topolánek miniszterelnök is beszállt a képviselőház győzködésébe, és ő magyar kollégája, Gyurcsány Ferenc példáját is felhozta. "Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy kormánya a magyar gazdaság állapotát illetően hazudott a lakosságnak. Ennek ellenére szeretném elismerésemet kifejezni Gyurcsánynak, mert volt bátorsága kimondani az igazságot és ezzel hozzáfogni a problémák megoldásához" - mondta a cseh kormányfő, aki azonban - legalábbis a híradás szerint - azt nem tette hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc nem nyilvánosan, hanem egy zártkörű, később kiszivárgott beszédben ismerte be a hazugságot.

Topolánek azt is mondta, Csehország válaszúton áll: vagy azonnal nekifog a gondok megoldásához, vagy pedig későbbre halasztja, de akkor majd olyan problémákkal kell szembenéznie, mint Magyarországnak. "Én az első út híve vagyok" - jegyezte meg. Vélhetően szintén Gyurcsány Ferencre utalt akkor, amikor azt mondta, ő nem kíván hazudni, ki akarja mondani a zord igazságot s nem akarja, hogy az ország eladósodjon.

A cseh kormánykoalíción belül is vita van a reformcsomagról, amely egyszerre tartalmaz adócsökkentési terveket és új díjak bevezetését az egészségügyben. Az eddigi négykulcsos személyi jövedelemadó helyett a jövő évtől kezdve vezessék be a 15 százalékos egykulcsos szja-t, amelyet azonban a szuperbruttó bérből (bruttó bér plusz a munkáltatók által fizetett társadalom- és egészségbiztosítás) számolnának ki és az eddigi öt százalékról kilencre emelnék az általános forgalmi adó legalacsonyabb sávját.

A kormánynak ráadásul mindössze 100 képviselője van a 200 tagú alsóházban, úgyhogy ellenzékieket is meg kell nyernie elképzeléseihez. Ez nem lesz könnyű, a keddi vitából is kiderült ugyanis, hogy az ellenzék elutasítja a terveket.

Jirí Paroubek volt miniszterelnök, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke a vitában a kormány reformcsomagját átgondolatlan intézkedéstömegnek nevezte, amely csak egy szűk kisebbségnek, a leggazdagabbaknak kedvez, és szerinte nyílt támadást jelent a lakosság többségének életszínvonala ellen. "A szociáldemokraták nem reformellenesek, de a kormány javaslatait elutasítják, mert ellentétesek a társadalom érdekeivel, elfogadhatatlanok. Ha megnyerjük a következő választást, akkor az egészet felülvizsgáljuk" - jelentette ki Paroubek.

Az intézkedéscsomagot első olvasatban mintegy két hónapja már elfogadta a képviselőház, de sorsdöntőnek a mostani második kör ígérkezik, amikor a parlament a reform részleteiről dönt. A részletekben ugyanis maga a koalíció sem egységes, míg az ellenzék az egész csomagot elveti. A parlamenti vita az első pillanattól kezdve nagyon éles, indulatos. Elemzők szerint a várhatóan csak jövő héten tartják a szavazást.