Tartálykocsikkal robbantották fel egy iraki szekta tagjait

Vágólapra másolva!
Üzemanyaggal és robbanószerrel megrakott járművekkel követtek el öngyilkos merényleteket a jazidi szekta tagjai ellen kedden az északnyugat-iraki Moszul térségében fekvő falvakban. A robbantásokban legalább 200 ember életét vesztette, és több mint 300-an megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Legalább négy robbantás történt kedd este nyolc óra körül Moszultól 120 kilométerre nyugatra fekvő kisebb falvakban: Kahatanijában, Adnaníjában,. al-Dzsazírában és Tel Uzairban. A merénylők egy robbanóanyaggal megrakott teli tartálykocsival és három autóval robbantottak a szír határhoz közel fekvő, főként a jazidi szektához tartozó kurdok által lakott településeken.

A járműveket gyors egymásutánban repítették a levegőbe a falvak kereskedelmi központjaiban. A detonációkban több mint 200 ember meghalt, és több mint 300-an megsebesültek. Legalább 30 épület összedőlt, és szémos leégett a robbanások keltette fékezhetetlen tűzben. Ez volt az egyik legvéresebb merénylet Irakban az amerikai vezetésű invázió 2003-as kezdete óta.

A közelben fekvő kisváros, Szindzsal polgármestere szerint az áldozatok száma még növekedhet, ahogy kiássák az összedőlt épületek alatt rekedteket, illetve öszeszedik a a detonációk által szétszaggatott áldozatok maradványait. A hatóságok szerdán a körzetben teljes kijárási tilalmat vezettek be, csak a mentési munkálatokban részt vevő gépjárműveket engedik be a területre. A sebesültek ellátásában a térségben állomásozó amerikai erők is segédkeznek.

"A barátom és én is a levegőbe repültünk - idézi fel a történteket Khadir Samu, aki éppen Tel Uzair központjában pihent a merénylet idején -, még mindig nem tudom, mi történt vele. Csak arra emlékszem, hogy valakik a mentőbe tesznek." A kocsiban 12 ember volt, egyikük mindkét lábát elvesztette - mondta a férfi. "A mentőben csak fájdalomkiáltásokat lehetett hallani másfél órán át, amíg elértük a kórházat" - idézta a férfit az AP.

Április 7-én jazidik egy csoportja halálra kövezett egy 17 éves lányt, aki a hagyományokat megsértve megszökött és férjhez ment egy muzulmán férfihoz. Miután a lincselést mobiltelefonokkal filmre vették és az interneten közzétették, szunnita szélsőségesek hamarosan megtorló akciókat szerveztek: április 23-án Moszul közelében 23 jazidit mészároltak le.

A jazidi szekta hívei - összesen közel félmillióan - javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségei előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásról van szó, egyes elemei az égitestek óbabiloni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetők vissza. Hatással volt rá a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.

Az iraki rendőrség szerint egyelőre senki sem jelentkezett, hogy vállalná a felelősséget a terrorcselekmények elkövetéséért. Ugyanakkor a merényletek elkövetésének módszere az al-Kaida terrorszervezetre tereli a gyanút, amely az utóbbi időszakban jelentős átcsoportosításokat hajtott végre Irak északi részében.