Robbanás miatt sikott ki egy orosz expresszvonat

Vágólapra másolva!
Órákra leállt a vasúti közlekedés a Moszkva-Szentpétervár vasútvonalon, miután eddig tisztázatlan körülmények között egy robbanás kisiklatott egy személyszállító vonatot. Több sérült válságos állapotban van, halálos áldozata azonban nincs a balesetnek. A hatóságok terrorcselekmény miatt indítottak nyomozást.
Vágólapra másolva!

Több forrás szerint is robbanás miatt siklott ki egy személyszállító vonat hétfő este Oroszországban, Novgorod közelében. A 166. számú Nyevszkij Expressz Moszkvából Szentpétervárra tartott, a baleset pillanatában 180 kilométeres sebességgel haladt. A helyi idő szerint hétfőn este 22 óra körül bekövetkezett balesetnek a kedd hajnali nyilatkozatok szerint nincs halálos áldozata.

A kisiklott vonaton összesen 241 utas és egy húszfős vasutas brigád utazott. A szerelvény 12 vagonból és egy büfékocsiból állt, a hírek szerint kilenc vagon siklott ki, közülük több az oldalára borult.

Egyelőre nem tudni, voltak-e külföldiek a szerelvényen. Három embert válságos állapotban, további húszat enyhébb sérülésekkel kórházba vittek, a helyszínen 60 utast részesítettek orvosi segítségben. Kedd hajnalra a jelentések szerint szinte mindenkit kiszabadítottak a vagonokból, és a legközelebbi lakott településen helyezték el.

Terrorcselekményre gyanakodnak

Még éjfél előtt a helyszínre érkeztek a különféle szakszolgálatok egységei, és útnak indultak a baleset következményeinek felszámolásához szükséges szerelvények. A vasút illetékesei sem zárják ki, hogy robbanás okozta a balesetet, ugyanis a helyszínen egy másfélszer másfél méteres krátert találtak. A baleset okait az ügyészség vizsgálja, a munkában szakértői bizottság is részt vesz. A nyomozás terrortámadás gyanúja miatt folyik - adta hírül az Interfax.

A novgorodi területen történt baleset nyomán rövid időre teljesen leállt a Moszkva és Szentpétervár közötti vasúti forgalom, mivel megsérült az ellentétes irányba haladó sínpár is. Alig két és fél órával a baleset után ugyanakkor a vonalon lévő 30 személyvonat kerülő úton újra elindult. Az éjszakai személyvonatok különösen népszerűek a Moszkva-Szentpétervár útvonalon, mivel az utazásnak ez a módja rendkívül praktikus, az utas este indul, és reggel érkezik célba.

A hírügynökségi jelentések szerint a baleset helyszínére indult a szövetségi közlekedési miniszter helyettese és a vasúttársaság vezérigazgatója, reggel pedig oda indul Igor Levityin közlekedési miniszter is.