Lemaradtak élethosszban az elhízó amerikaiak

Vágólapra másolva!
A drága egészségügyi biztosítás és az egyre növekvő ütemű elhízás miatt az Egyesült Államok már csak a 42. helyen van a várható életkor világranglistáján. A világ egyik leggazdagabb országa húsz évvel ezelőtt még a 11. helyen állt. A legfőbb ok, hogy közel 45 millió amerikainak egyáltalán nincs egészségbiztosítása, így a kérdés a jövő évi elnökválasztás egyik fő témája lehet.
Vágólapra másolva!

Míg húsz évvel ezelőtt az amerikaiak a 11. leghosszabb ideig éltek a világon, mára a 42. helyre csúsztak vissza. Ennek fő okát abban látják az amerikai szakértők, hogy az egészségbiztosítás túl drága, és 45 millió amerikai ezért egyáltalán nincs biztosítva. Mindez párosul az egyre növekvő elhízás-hullámmal, és a kettő kombinációja lerontja a statisztikákat.

Egy amerikai fehér 77,9 évre számíthat születésekor, míg az amerikai feketék csak 73,3 évre. A fekete férfiak még rövidebb ideig élnek: átlagban 69,8 évig. Ez azt jelzi, hogy a szegényebbek - akik közül sokan nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és eleve rosszabbul táplálkoznak - rövidebb ideig élnek.

Az elhízást gyakran nevezik a rövidebb várható élettartam egyik fő okának, és az amerikai felnőttek egyharmada elhízottnak számít. "Az Egyesült Államokban minden adott ahhoz, hogy az emberek kövérekké és lustákká váljanak" - kommentálta a felmérés adatait Paul Terry, az atlantai Emory University segédprofesszora. A statisztikát rontja az is, hogy Európában, Japánban és más országokban viszont ez idő alatt nőtt a várható élettartam.

"Valami nincs rendben, amikor a világ egyik leggazdagabb országában, amely a legtöbbet költ az egészségügyre, nem képes lépést tartani a többi országgal" - mondta Christopher Murray, a University of Washington munkatársa a The Guardiannek. Az általános egészségbiztosítás kérdése így várhatóan az amerikai elnökválasztási kampány egyik fő témája lesz.

"Az egészségbiztosítás a legnagyobb megoldandó válság Amerikában. Mindenkit fenyeget, kivéve a leggazdagabbakat. Aki nem a leggazdagabb 1 százalékba tartozik, azt csak egy baleset vagy egy betegség választja el a pénzügyi válságtól" - vélte Jim McDermott demokrata képviselő.