Fejlesztené az orosz légvédelmet Putyin

Vágólapra másolva!
Válaszképpen az USA kelet-európai rakétatelepítési terveire, Putyin szombaton bejelentette: 2015-ig feljavítják az orosz légvédelmi rendszert. Egy új radarállomás már el is készült.
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyszabású légvédelmi programot valósít meg 2015-ig - jelentette be szombaton Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök erről akkor beszélt, amikor megtekintette a 2006 decemberében felállított új típusú radarállomást Szentpétervár közelében lévő Lehtusi falu mellett. Putyin nem részletezte, mit foglal magába a program, de Moszkva többször célzott rá a közelmúltban, hogy alaposan feljavítja légvédelmi rendszerét, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az orosz határokhoz közel kívánja telepíteni globális rakétavédelmi rendszerének néhány elemét.

Mint mondta, a Lehtusiban felállított Voronyezs típusú radarállomás létesítése volt az első lépés a légvédelmi rendszer korszerűsítésének nagyszabású programjában. Az új típusú radarállomás orosz közlések szerint az Északi-sarktól Afrikáig terjedő területet képes megfigyelni.

Az Egyesült Államok radarállomást kíván Csehországba telepíteni és rakétaelhárító rakétákat Lengyelországba. Washington szerint az egész rendszer "lator államok", Irán és Észak-Korea esetleges rakétatámadásainak elhárítására szolgál. Moszkva nem fogadja el ezt az érvelést, szerinte ellene irányul a közép-európai elemek telepítése, és fogadkozott, hogy nem marad adós a megfelelő válasszal.