A melegeknek udvaroltak az amerikai demokraták

Vágólapra másolva!
Melegekkel kapcsolatos kérdésekről folytattak vitát a demokraták reménybeli elnökjelöltjei egy homoszexuális tematikájú tévécsatornán. A hat megjelent politikus közül csak ketten támogatták a melegházasságot, de nem Hillary Clinton és Barack Obama. A két legesélyesebbnek tekintett pályázó inkább az élettársi kapcsolatok mellett érvelt.
Vágólapra másolva!

Hat reménybeli demokrata elnökjelölt vitázott meleg- és leszbikuskérdésekről. A becslések szerint a melegek az összes szavazó 3 százalékát is kitehetik országszerte, és jellemzően demokrataszimpatizánsok.

A Hollywoodban tartott vitaestet élőben sugározta a Logo nevű meleg és leszbikus tévéadó, amely 27 millió otthonban fogható, de az adást az interneten is figyelemmel lehetett kísérni. A Logo egy másik hasonló vitát is akart tartani a republikánus jelölteknek, ám ők nem mutattak érdeklődést a téma iránt.

A demokrata jelölteket egy kérdezőbizottság faggatta, amelynek többek között Joe Solmonese emberi jogi aktivista, Melisse Etheridge énekes, illetve Jonathan Capehart, a Washington Post újságírója voltak a tagjai.

A hat jelölt mindegyike támogatta, hogy országszerte tiltsák be a melegek megkülönböztetését a munkavállaláskor, valamint hogy számolják fel a hadseregben követett "ha nem kérdezik, nem beszél róla" politikát, amely megtiltja, hogy a katonaként szolgáló melegek nyíltan felvállalják másságukat.

A melegházasság kérdésében már nem volt egy véleményen a hat jelölt. Csupán ketten támogatták ezt az intézményt. A legesélyesebbnek tartott Hillary Clinton és Barack Obama - ahogy az amerikai közvélemény többsége - egyaránt elutasította ezt az intézményt.

Ehelyett mindketten az élettársi kapcsolat mellett érveltek, Obama szerint például "az sem lenne kevesebb". Clinton az elutasítás okát firtató kérdésre pedig csak annyit mondott: "Inkább úgy gondolok erre a dologra, hogy sokkal jobban támogatom az élettársi kapcsolatot" - idézte a BBC.