Szépséghibások keresik Amerika kegyét

Vágólapra másolva!
Az egyiknek túl sok felesége volt, a másiknak a férje nőcsábász, a harmadik túl öreg, a negyedik hiába fekete, sokan fehérnek látják. Évtizedek óta nem volt ennyire nyitott és izgalmas az amerikai elnökválasztási verseny, amelyben egy dolog közös a jelöltekben: mindenkinek van valamilyen nyilvánvaló szépséghibája, ami aztán a kampányban óhatatlanul felerősödik. Valamelyikük másfél év múlva beköltözik a Fehér Házba.
Vágólapra másolva!

Amerika és a két nagy párt, a hatalmon lévő republikánusok és az ellenzéki demokraták is lázasan keresik ideális elnökjelöltjüket a 2008-as elnökválasztásra. George Bush amerikai elnök saját hazájában is annyira népszerűtlen, hogy úgy tűnhet: egyszerű lesz megtalálni lehetséges utódját. Az előválasztási kampány már javában zajlik mindkét pártban, és bár vannak favoritok, a fő jelöltek mindegyikében találnak valami kivetnivalót.

Nyolc év - mára népszerűtlenné vált - Bush-kormányzat után logikusnak tűnhet, hogy az ellenzéki Demokrata Párt jó eséllyel szál ringbe a Fehér Házért. Ráadásul olyan politikusok jelezték indulásukat, akik önmagukban is húzóneveknek számítanak. Most először lehet női vagy fekete elnöke az Egyesült Államoknak. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzd ugyanis Hillary Clinton - Bill Clinton volt elnök felesége - és Barack Obama illinois-i szenátor is.

Visszatér a Clinton-éra

Hillary Clinton - aki a szerdán közzétett felmérések szerint - 48 százalékon áll, és ezzel 22 ponttal vezet Obama előtt, tűnik a demokraták favoritjának. Clinton mellett szól, hogy First Ladyként nyolc évig élt a Fehér Házban, és ez olyan tapasztalat, amellyel egyetlen másik jelölt sem rendelkezik. New York állam szenátoraként ráadásul bizonyította, hogy önállóan is képes megállni a lábán a politikában. Olyan politikusként lepte meg bírálóit, aki képes ellenfeleivel is együtt dolgozni. A demokrata jelöltek között a mérsékeltebbek között tartják számon.

Szenátorként ugyan megszavazta az iraki háborút, de döntését nem nevezte hibának. Azt mondja, a Bush-kormányzat által adott rossz hírszerzési adatok alapján döntött. Ez később népszerűvé teheti az elbizonytalanodott, mérsékelt republikánusok körében, de a háborúellenes demokratákat elijesztheti puhának tartott álláspontjával. A csapatkivonásról is hasonlóan kétértelműen szólt: az év elején javasolta, hogy tavaszra vonják ki a az amerikai csapatokat Irakból, de demokrata riválisaival szemben nem nevezett meg konkrét határidőt arra, hogy mikorra kellene ennek mindenképp megtörténnie.

Forrás: EPA
Demokrata jelöltek vitája - még sokan vannak

Clinton előnyére válhat, hogy az amerikai választók már egy ideje játszanak a női elnök gondolatával. Neve azonban éppen annyira megosztó, mint amekkora húzóerőt jelent. Sokan nosztalgiával gondolnak vissza Bill Clinton elnökségére (1992-2000), a gazdasági fellendülésre, az újkori aranyláznak tartott internetes cégalapítási dot.com-időszakra, arra az időre, amikor az Egyesült Államok megítélése nem volt ennyire rossz a világban.

Sokan azonban nem akarnak még egyszer a Whitewaterként elhíresült kampányfinanszírozási botrányról, a jogosulatlan utazásokat feltáró Travelgate-ről, fehér házi szexről: szivarokról, gyakornoklányokról és alkotmányos vádemelésről hallani. Különösen igaz lehet ez a republikánusokra, akik az ország konzervatív fordulatát jelentős részben a Clinton-éra botrányainak köszönhették 2000-ben. Férje - aki az első First Gentleman lehet az amerikai történelemben - éppen ezért egyelőre igyekszik a háttérben maradni.

Obama és Edwards

Barack Obama, az első fekete elnökjelölt lehet, ha sikerül fordítania a trenden és visszaszereznie előnyét. A bevándorlóközösségekben jó szavazatszerző lehet egy fekete jelölt, de az illinois-i szenátor elsőként tudott jelentős számú fehér szavazót is maga mellé állítani. A karizmatikus politikus egy dologban biztosan jobb helyzetben van legtöbb demokrata vetélytársánál: nemmel szavazott az iraki háborúra, így hitelesebben bírálhatja Bush külpolitikáját.


A demokrata jelöltek vitája a CNN és a YouTube szervezésében

Saját külpolitikai tapasztalatai azonban jelentősen megkérdőjeleződtek, miután a CNN és a YouTube által szervezett vitában egy kérdésre azt válaszolta, hogy bármilyen ország bármelyik vezetőjével találkozna a megválasztása utáni első évben. Hillary Clinton azzal vágott vissza, megfontolná, hogy propagandacélokra használják fel Irán vagy Észak-Korea vezetői. Azt is mondta, hogy Pakisztánba is küldene csapatokat, hogy elfogják Oszama bin Laden al-Kaida vezért. Obamát így sokan túl naivnak tartják, és megkérdőjelezik vezetői kompetenciáját.

A harmadik esélyes demokrata jelölt John Edwards. Ő az egyetlen, aki már indult elnökválasztáson, John Kerry alelnökjelöltjeként 2004-ben, jelenleg 12 százalékon áll. A demokratáknak számára vízválasztónak tartott iraki háborút Edwards is megszavazta. "Hibáztam" - mondta utólag. Bűnbánatként azonnal kivonna 40-50 ezer katonát, a többit előre meghatározott menetrend szerint, és limitálná a hadikiadásokat. Edwards az általános egészségbiztosítás megteremtésével és szakszervezeti politikájával a demokraták balszárnyát igyekszik megnyerni, de a párton belüli 12 százalékos támogatottsága is jelzi: a demokraták is túl kockázatosnak tartják a Fehér Ház bevételéhez.