Fellélegezhet a hadíszai mészárlás egyik vádlottja

Vágólapra másolva!
Az amerikai katonai igazságszolgáltatás elejtette a vádat csütörtökön az iraki Hadíszában elkövetett 2005-ös mészárlás egyik vádlottja esetében.
Vágólapra másolva!

A vád szerint amerikai tengerészgyalogosok 24 ártatlan civilt - férfiakat, nőket és gyerekeket - lőttek le az iraki városban 2005. november 19-én a menetoszlopukat ért pokolgépes merénylet után, amely kioltotta egy bajtársuk életét.

Justin Sharratt őrvezető három iraki civilt ölt meg a vád szerint a hadíszai mészárlásban. Az ügyében folytatott előzetes vizsgálat vezetője, James Mattis altábornagy azonban úgy ítélte meg az elé tárt bizonyítékokat, hogy azok nem alapozzák meg a vádlott haditörvényszék elé állítását.

Sharratt nem tagadta a Kalifornia állambeli Pendleton támaszponton folyó eljárásban, hogy lelőtt három embert a szóban forgó hadíszai esetben, de azt állította, hogy azok lázadók voltak, és legalább az egyiknél géppisztoly volt.

A döntést hozó tábornok döntést előkészítő munkatársa szerint Sharratt őrvezető haditörvényszék elé állítása "arra bátoríthatna embereket, hogy hamis tanúvallomásokkal próbálják befeketíteni a tengerészgyalogosokat a közvélemény előtt". Még veszélyesebb következménye lehetne a Sharratt elleni büntetőpernek, hogy "tétovává tenné a tengerészgyalogosokat az ellenséggel való szembekerülés kritikus pillanatában" - fejtegette a tábornok számára készített ajánlásában.

Egy másik tengerészgyalogost már korábban felmentettek az ügyben. Ezek után már csak két tengerészgyalogos szerepel vádlottként a hadíszai gyilkosságok ügyében.

Három tisztet, illetve tiszthelyettest azzal vádolnak a katonai ügyészek, hogy - bár ők nem vettek részt a gyilkosságokban - hamis jelentésekkel próbálták eltussolni a történteket, illetve úgy beállítani a dolgot, mintha nem civilekre, hanem fegyveres lázadókra lőttek volna az amerikai tengerészgyalogosok a hadíszai mészárlás helyszínén.

Az ügy megfelelő kivizsgálásának elmulasztásával vádolták az ügyészek a szóban forgó tengerészgyalogosok zászlóaljának jogászát, Randy Stone századost, de Mattis tábornok az ő esetében is ejtette csütörtökön a vádat. Indoklása szerint a százados nem követett el olyan mulasztást, amely indokolná haditörvényszék elé állítását.