A leégett erdők újratelepítésébe is beszállhatott a maffia

Vágólapra másolva!
Egy tűzoltóhelikoptert ért fegyveres támadás és egy kommunikációs átjátszó kidöntése is arra utal az olasz hatóságok szerint, hogy az országban dúló erdőtüzek hátterében bűnszervezetek állnak. Sokak szerint az erdők felégetésével akarnak építési területet nyerni a bűnözők, mások viszont úgy vélik, hiába a tervezett újrafásítás, a maffia már a faiskola-üzletre is rátette a kezét.
Vágólapra másolva!

Újabb jelek utalnak arra, hogy a maffia állhat a dél-olaszországi erdőtüzek mögött. Hétfőn Nápoly közelében rálőttek egy tűzoltó-helikopterre, és megtámadtak egy tűzoltók által használt távközlési átjátszóállomást. A helikopter a campaniai Volturno folyó fölött lebegett, amikor rálőttek az alatta lógó vízszállító-tartályra. A gép személyzete szerint legalább 18 golyó lyuggatta ki a tartályt. Az átjátszót ugyanaznap döntötték ki.

Az egyik helyi kormányzati illetékes szerint a tüzek mögött a Casalesi Camorra klán áll, amely milliós üzletet remél a tűz által elpusztított erdők helyén felvirágzó ingatlanbiznisztől. Az infrastruktúráért felelős miniszter vadnyugatról beszél, a környezetvédelmi tárca vezetője szerint a tüzek az olasz parkok és más területek elleni támadások.

Idén nyáron több száz tűzvész pusztított Olaszországban, eddig összesen 80 ezer hektár erdőt pusztítiottak el a lángok. Csak kedden 197 tűzről érkezett jelentés, jóllehet az ország északi részein esős idő volt. A héten kigyulladt egy római park is, a füst a Szent Péter-székesegyházig szállt, miközben számos lakó hagyta el a Mointe Mario park közelében fekvő otthonát.

A Legambiente nevű olasz környezetvédő csoport szerint a tüzek mögött bűnszerevezetek, építési vállalkozók és földművesek állhatnak. Hiába lépnek fel azonban hatérozottan az erdőtelepítések mellett a hatóságok, a nyomozók azt gyanítják, hogy a maffia a faiskolabizniszbe is beszállt, hogy az újratelepítés haszna is őt gazdagítsa.

A WWF környezetvédelmi világszervezet felszólította az olasz kormányt, hogy tűzzön ki magas - 100 ezer eurós - nyomravezetői díjat a gyújtogatók fejére, a calabriai Locri-Gerace püspöke pedig kiközösítésüket javasolta.

Egy abruzzóbeli birkatenyésztő szövetség vezére ugyanakkor több birka tartásában látja a megoldást. Szerinte az ország az utóbbi időkben elvesztette birkanyájainak 90 százalékát, pedig a hegyekben vándorló nyájak lelegelnék a mezőket, így szüntetve meg a tüzeket leginkább tápláló magas száraz füves területeket - írja a Guardian.