Megerősítették a száj- és körömfájás előfordulását Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
A brit hatóságok megerősítették, hogy száj- és körömfájás megbetegedést észleltek az első előfordulási helytől, egy délkelet-angliai szarvasmarhafarmtól nem messze egy másik telepen.
Vágólapra másolva!

Hilary Benn környezetvédelmi, élelmezésügyi és vidékügyi miniszter kedden közölte, hogy a második farmon levágott állatokból vett mintán végzett teszt kimutatta a betegség jelenlétét.

A második fertőző góc a Surrey grófságbeli Normandy faluban lévő elsőtől három kilométeres távolságon belül található. A környezetvédelmi, élelmezésügyi és vidékügyi minisztérium (DEFRA) közölte, hogy a második farmra vonatkozóan is meghozzák a szükséges óvintézkedéseket.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai folytatták a vizsgálatot Pirbrightban a Merial Animal Health állatgyógyszerészeti magán, illetve és az Állategészségügyi Intézet nevű állami kutató intézetben. Az esti órákban közzétett előzetes szakértői jelentés szerint "nagyon valószínű", hogy a két intézet valamelyike a fertőzés forrása.

Az élőállatokra veszélyes, rendkívül fertőző betegség első előfordulását péntek este erősítették meg egy szarvasmarhafarmon Londontól 50 kilométerre délnyugatra. A brit mezőgazdasági minisztérium szóvivője a hét végén közölte, hogy Nagy-Britannia felfüggesztette az élőállat (beleértve a hús- és tejtermékek) exportjára érvényben levő valamennyi engedélyt. Az Európai Unió hétfő este úgy döntött, hogy egyelőre megtiltja Nagy-Britanniából élőállatok behozatalát a szervezet többi tagállamába, valamint a hús- és a tejimportot.

Nagy-Britanniában legutóbb 2001-ben ütötte fel a fejét a száj- és körömfájás, amelynek következtében 7 millió állatot kényszerültek levágni.