Abbász véletlenül a Hamász fegyvereseinek utalt át pénzt

Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök kormánya véletlenül az ellenlábas Hamász fegyvereseinek utalt át fizetést, és a radikális szervezet biztonsági szolgálata állományának majdnem fele már fel is vette a pénzt, mire észrevették a tévedést.
Vágólapra másolva!

A Hamász illetékesei szerdán közölték, hogy Abbász pénzügyminisztériuma elrendelte: a kedden tévedésből kiutalt béreket küldjék vissza a Palesztin Hatóságnak, de a 2600 fegyveres közül több száz már felvette a pénzt. Nem ismeretes, hogy ez mekkora összeg volt.

A Hamász ellenőrzése alatt lévő kormányzat egyik munkatársa elmondta: többen meglepődtek, amikor telefonon értesítették őket, hogy pénz érkezett számlájukra, de azon nyomban ki is vették az összeget.

A Hamász szerint a kiutalt összeg meghaladja a 2 millió dollárt. Abbász titkára elzárkózott az eset kommentálásától. A pénzügyminisztérium egyik illetékese szerint egy számítógéphiba miatt következett be a téves átutalás.

A Hamász júniusban morzsolta fel az Abbászhoz hű gázai biztonsági erőt egy palesztin belháborúban. Válaszul az elnök feloszlatta az iszlamista szervezet vezette kormányt, és Nyugat-barát szükségkormányt nevezett ki, melynek hatásköre jelenleg Ciszjordániára korlátozódik. Az Egyesült Államok és az Európai Unió ezt követően felújította a palesztinok pénzügyi segélyezését, amelyet a Hamász 2006-os választási győzelme után megszakított, minthogy azt terrorista szervezetnek tekintik.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök kormánya felújította a múlt hónapban mintegy 133 ezer palesztin polgári alkalmazott bérének folyósítását, de 19 ezer olyan alkalmazott, aki a Hamászhoz kötődik, továbbra sem kap fizetést.

Az egyelőre nem világos, hogy a tévedésből átutalt összeg a nyugati adományozóktól származik-e.

.