Összefogna Törökország Irakkal a kurdok ellen

Vágólapra másolva!
Törökország és Irak megállapodott, hogy minden erővel igyekeznek véget vetni a törökországi kurd szakadárok iraki jelenlétének - jelentette be kedden Recep Tayyip Erdogan török kormányfő Núri al-Máliki iraki miniszterelnökkel közösen tartott ankarai sajtóértekezletén. Az összefogás azonban eddig csak egy emlékeztető aláírásában nyilvánult meg.
Vágólapra másolva!

Egy iraki tisztségviselő Máliki kíséretéből elmondta újságíróknak, hogy a török és az iraki belügyminisztérium már régebb óta tárgyal egy ilyen egyezményről. Mindazonáltal Málikit nagyon váratlanul érte, amikor felkérték Ankarában az egyezmény aláírására. Az iraki kormányfő azzal hárította el a dolgot, hogy túllépné felhatalmazását, ha rátenné kézjegyét az egyezség okmányára a kabinet és a parlament előzetes megkérdezése nélkül.

Másrészt viszont arra is célzott, hogy az elé tett szöveg szerint az egyezmény olyan kötelezettségeket is róna az iraki kormányra, amelyeket az nem tudna teljesíteni. Bagdadnak kevés tényleges befolyása van az ország északi részén létesült kurd autonómia területén, a helyi kurd vezetők pedig vonakodnak szembeszállni törökországi testvéreikkel. Végül a felek (a nemzetközi jogilag semmire sem kötelező) memorandum aláírásában egyeztek ki.

Ankara több tízezer katonát vont össze Irakkal határos területén, hogy elrettentse a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit törökországi fegyveres akcióiktól. A török hadsereg többször is felhatalmazást kért az ankarai kormánytól a határ átlépésére, hogy megsemmisíthesse a törökországi kurdok önállóságáért küzdő PKK iraki területen lévő támaszpontjait. A török kormány eddig nem adott zöld utat a hadseregnek egy ilyen akcióra, tekintettel annak várható nemzetközi következményeire, elsősorban a fő szövetséges Egyesült Államok biztosra vehető rosszallására.