Olmert-Abbász-találkozót tartottak Jerikóban

Vágólapra másolva!
Ehud Olmert hétfőn reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődnek a palesztin állam megteremtéséről szóló tárgyalások. Az izraeli kormányfő Jerikóban találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.
Vágólapra másolva!

Olmert és Abbász most folytatott megbeszélést először palesztin területen. A ciszjordániai városban a két vezető politikus az amerikaiak által javasolt, novemberre tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia előkészítése jegyében tárgyalt.

Öt napja Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter járt a térségben. A washingtoni diplomácia vezetője azonban küldetése során alig tudta közelebb hozni az álláspontokat az őszi konferenciát illetően

Egy izraeli szóvivő a zárt ajtók mögötti egyeztetésen elhangzottakról szólva elmondta: Olmert igyekezett Abbászt rávenni arra, hogy fokozza a palesztin biztonsági erők és intézmények kiépítésére tett erőfeszítéseket, mielőtt az államalapítás megvalósulna.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló hétfői rámalláhi sajtóértekezletén elmondta: Olmert és Abbász megállapodott abban, hogy a George Bush amerikai elnök által kezdeményezett novemberi csúcstalálkozóig még háromszor konzultálnak egymással.

A palesztin felkelés (intifáda) 2000. évi kezdete óta Olmert személyében először látogatott izraeli miniszterelnök egy ciszjordániai palesztin városba. Megfigyelők szerint az izraeli kormányfő ezzel bizonyos biztonsági kockázatot vállalt, hiszen Abbász ciszjordániai biztonsági erői meglehetősen gyengék még. Lépésével jelentős gesztust tett a palesztin elnök felé, növelte annak tekintélyét, amelyet megtépázott júniusban az Abbászhoz hű biztonsági erők csúfos gázai övezeti kudarca. (A radikális iszlamista Hamász szervezet fegyveresei néhány nap alatt kiverték az övezetből az Abbász vezette Fatah szervezethez hű biztonsági alakulatokat.)

Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője, a hatalmától Abbász által megfosztott volt palesztin kormányfő Gázában élesen bírálta a jerikói találkozót, mondván, hogy az ilyen jellegű megbeszélések nem hoznak politikai eredményeket, és olyan kényszerutat jelentenek, amely sehova sem vezeti el a palesztinokat.