Letette esküjét az új török parlament

Vágólapra másolva!
Letette esküjét szombaton az új török parlament, amelyben az eddig is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szerzett többséget a július 22-én tartott előre hozott választásokon.
Vágólapra másolva!

Sükrü Elekdag, a parlament ideiglenes elnöke az eskütétel ceremóniája elején tartott beszédében Törökország demokratikus és világi értékeinek védelmezésére szólította fel az AKP-párti Recep Tayyip Erdogan kormányfőt, akit a török államfő várhatóan hétfőn kér fel újabb kormányalakításra. Ezután a házelnök egyenként szólította a képviselőket, akik hűséget esküdtek a "világi és demokratikus török köztársaságnak".

Az Igazság és Fejlődés Pártja 341 mandátumot szerzett az 550 tagú parlamentben. Ez tízzel kevesebb, mint ahány képviselőt a párt az előző választáskor juttatott a parlamentbe, ám így is biztos többséget jelent a képviselőházban.

A legerősebb ellenzéki párt, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) 99 képviselővel lesz jelen a parlamentben. A szélsőjobboldali Nacionalista Cselekvés Pártja (MHP), amely az előző parlamentbe nem jutott be, ezúttal 70 mandátumot kapott. A kurd jelölteket egyesítő Demokratikus Társadalom Pártja (DTP) 21, a balközép Demokratikus Baloldal Pártja (DSP) pedig 13 képviselői helyet szerzett.

Forrás: EPA

Az új kormány megalakítása után a parlamentnek új államelnököt kell választania. Az előre hozott választásokat éppen amiatt írták ki, hogy tavasszal politikai válság alakult ki az elnökválasztás körül, mert a világi ellenzék és a hadsereg elutasította Erdogan kormányfő jelöltjét, Abdullah Gül külügyminisztert.