Újabb amerikait találtak bűnösnek iraki gyilkosságban

Vágólapra másolva!
Hét beosztottja után bűnösnek találta a katonai esküdtszék csütörtökön az Egyesült Államokban Lawrence Hutchins őrmestert, rajparancsnokot is egy iraki civil tavalyi megölésében.
Vágólapra másolva!

A 23 éves tiszthelyettesnek gyilkosságért, lopásért és hamis hivatalos nyilatkozattétel miatt kell felelnie. Büntetése mértékét később állapítják meg. Akár tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A vád szerint a katona és hét társa tavaly áprilisban a Bagdadtól északra fekvő Hamdaníjában egy éjjeli őrjárat alkalmával megállapodott egymás közt abban, hogy otthonából elrabolnak, és megölnek egy irakit, akiről azt gyanították, a lázadók sorait erősíti.

Miután kiszemelt áldozatukat nem találták, helyette szomszédját, egy volt rendőrt, bizonyos Hásim Ibráhim Avadot hurcolták magukkal. A férfit lelőtték, s a holttest közelében elhelyeztek egy lapátot és egy AK-47-es gépkarabélyt, hogy úgy tűnjön, mintha az áldozat robbanószerkezet telepítésére készülő lázadó lett volna.

Tettükre azonban fény derült, és a csoport öt tagját egy-nyolc évi börtönbüntetésre ítélték, miután a perben beismerték a súlyos testi sértés és az igazságszolgáltatás akadályozásában való megállapodás bűntettét, és a beismerés fejében ejtették velük szemben a gyilkosság és emberrablás vádját.

Egy hatodik személyt - Trent D. Thomas tizedest - emberrablásért és emberölésben való megállapodásért ítéltek el, szerdán pedig kimondták az ügy hetedik érintettjének, Marshall Magincalda tizedesnek a bűnösségét is.