Belehalt égési sérüléseibe a glasgow-i merénylő

Vágólapra másolva!
Belehalt égési sérüléseibe csütörtökön a Sky News brit tévé értesülése szerint az az indiai származású orvos, aki június utolsó napján robbanóanyaggal megrakott terepjáróval merényletet kísérelt meg a skóciai Glasgow repülőtere ellen.
Vágólapra másolva!

A terroristajelölt - bizonyos Kafeel Ahmed - a sikertelen merényletkísérlet óta válságos állapotban feküdt abban a Glasgow-hoz közeli kórházban, ahol dolgozott; felépülésére kollégái nem láttak sok esélyt.

Június utolsó két napján először Londonban, majd Glasgow repülőterén kísérelt meg pokolgépes robbantásokat egy javarészt iraki és indiai orvosokból álló terrorsejt, amelynek tagjai a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kórházaiban dolgoztak.

Kafeel Ahmed egy pokolgéppel megrakott terepjáróval akart behajtani a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének csarnokába; a kocsi nem robbant fel, de kigyulladt, s a merénylő 90 százalékos égési sérülést szenvedett.

Állítólag Ahmed és sértetlenül őrizetbe vett iraki társa állítottak le a glasgow-i öngyilkos merényletkísérlet előtt távirányítású robbanószerkezetet rejtő autókat London zsúfolt belvárosának két pontján. Szakértők szerint csak a szerencsén múlt, hogy egyik pokolgép sem lépett működésbe.

Nagy-Britanniában jelenleg is többen őrizetben vannak az utóbbi évek legsúlyosabb terrorcselekmény-kísérlete nyomán.