Tripoli francia fegyvereket vásárol

Vágólapra másolva!
Líbia csütörtökön 168 millió eurós értékben fegyvervásárlási szerződést írt alá Franciaországgal Milan páncéltörő rakéták vásárlásáról. Az üzlet létrejöttét a bolgár ápolónők szabadon engedése tette lehetővé.
Vágólapra másolva!

A Kadhafi Alapítványt vezető Szeif al-Iszlám, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia szerdán a Le Monde című francia napilapnak nyilatkozva közölte, hogy a Franciaországgal megkötött fegyvervásárlási szerződésnek is fontos szerepe volt a bolgár ápolónők és orvos elengedésében.

A szerződést a MDBDA konszern, a távirányítású fegyverzetek világelső szállítója, az EADS leányvállalata írta alá. Tripoli egy másik szerződést is aláírt az EADS-szal TETRA rádiókommunikációs rendszer vásárlásáról 128 millió euró értékben - közölte a nevének elhallgatását kérő líbiai illetékes.

Párizs és Tripoli július 25-én, egy nappal az ápolónők elengedése után, Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai látogatásakor írt alá emlékeztetőt atomreaktor szállításáról, valamint katonai megállapodást. A második szerződés, amelynek a pontos tartalmát nem tették közzé, közös hadgyakorlatokra, Milan páncéltörő rakéták vásárlására és fegyvergyár líbiai építésére vonatkozik - mondta el a lapnak Szeil al-Iszlam.