Bulgária elengedte Líbia tartozását

Vágólapra másolva!
A bolgár kormány egy Líbiát segélyező nemzetközi humanitárius szervezet javára ajánlotta fel az észak-afrikai arab állam 56 millió dolláros tartozását, és ezzel gyakorlatilag elengedte az ország szovjet időkre visszanyúló adósságát.
Vágólapra másolva!

Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter elmondta, hogy Líbia 18 éve nem törleszti a tartozását, amelynek mértékét Szófia 56 millió dollárra becsüli. Az adósság nagyobb részét, megközelítőleg 36 millió dollárt, az évek során felhalmozódott kamatok teszik ki.

A pénzt a Bengázi Nemzetközi Alapítvány javára ajánlották fel, amely 2006 januárjában jött létre a helyi AIDS-betegek megsegítésére. "Ezzel a pénzzel Bulgária hozzá kíván járulni a líbiai egészségügyi infrastruktúra modernizálásához, a HIV-fertőzött gyermekek gyógykezeléséhez, illetve családjaik pénzügyi támogatásához" - idézte a BTA bolgár hírügynökség a bolgár kormány sajtóközleményét.

Szófia néhány nappal azt követően határozott az adósság elengedéséről, hogy egyezség született a Líbiában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos hazatéréséről.

Az egészségügyi dolgozókat nyolc és fél évig tartották fogva Líbiában, és azzal a váddal ítélték el, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több mint 400 gyermeket egy bengázi kórházban.