Új fejlemény Malina Hedvig ügyében

2007.08.01. 21:37

Malina Hedvig ellen "ugyanaz a személy képviseli a vádat, aki annak idején kerületi ügyészként elkente" a volt szlovák köztársasági elnök, Michal Kovác fia elrablásának ügyét, s melynek következményeképpen az Ivan Lexa vezette akkori szlovák "titkosszolgálatnak (SIS) végül sikerült megúsznia az emberrablást" - állítja csütörtöki számában a pozsonyi Új Szó.

A lap emlékeztet arra, hogy Malina Hedvig esete igen hasonlít egy másik ügyre: 1995-ben a Ján Slotával együtt kormányzó Vladimír Meciar idejében elrabolták és erőszakkal külföldre hurcolták a Meciarral hadilábon álló akkori államfő, Michal Kovác fiát. Meciar így akarta lejáratni az államfőt.

Az emberrablást a sajtó és a következő kormányok a Vladimír Meciarhoz szorosan kötődő Ivan Lexa vezette titkosszolgálatnak tulajdonították. Lexát több éves bujkálás után külföldön fogták el, de a hazaszállítását követő persorozatban szinte minden vádpont alól felmentették.

Az elnök fiáról akkor az volt a hivatalos vélemény, hogy úgymond önmagát verte meg és önmagát rabolta el. Malina Hedvigről is azt állították, hogy maga okozta sérüléseit.

Az Új Szó emlékeztet arra is, hogy Malina Hedvig ellen - a hatóságok megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt - egy olyan személy feljelentése alapján született meg az ügyészség vádindítványa, "aki az Ivan Lexa-érában a titkosszolgálat ügynöke volt."

Mint írja: "Ezeken a hasonlóságokon kívül egy konkrét személy is összeköti a két ügyet: Robert Vlachovsky, aki 1996-ban pozsonyi kerületi ügyészként elrendelte az ifjabb Michal Kovác elrablásával megvádolt SIS-ügynökök szabadon bocsátását, és az ügyet elvette Peter Vacok nyomozótól. Ezek után vette át a nyomozás irányítását Peter Cíz, aki hamarosan arra a következtetésre jutott, hogy a titkosszolgálatnak semmi köze az egészhez." A lap hozzáteszi: ugyanez a Vlachovsky Malina Hedvig ügyében már két panaszt utasított el.

A Malina Hedvig ügyével kapcsolatos újabb kiszivárogtatás szerint az ügyészség már hajlik arra, hogy egyezkedjen a lánnyal, de ezt csak egy olyan beismerő vallomás esetén tenné meg, amelyben Hedvig "megbánást tanúsít és megtéríti az általa okozott kárt."

KAPCSOLÓDÓ CIKK