Szerelmi affér miatt válik a cseh kormányfő

Vágólapra másolva!
Mirek Topolánek cseh miniszterelnök bejelentette, hogy elválik feleségétől. A politikusnak a múlt héten született házasságon kívüli gyermeke. Elődje, Jiri Paroubek a hónap elején közölte, hogy elhagyja nejét egy huszonéves tolmácsért. A cseheket ugyanakkor, egy felmérés szerint nem zavarja vezető politikusaik csélcsapsága.
Vágólapra másolva!

Gyermeke született a múlt héten - házasságon kívül - Mirek Topolánek cseh miniszterelnöknek. Gyermekének anyja a cseh parlament alsóházának elnökhelyettese. A politikus kedden bejelentette, hogy elválik feleségétől - akivel már hosszabb ideje nem élnek együtt. A kormányfő tavalyi választás kampányában erős hangsúlyt fektetett a házasság intézményére.

Kérdés, hogy a fejlemények és a cseh sajtóban szinte napi rendszerességgel tárgyalt szerelmi viszony milyen hatással lesz a Topolánek által vezetett, amúgy is ingatag kormánykoalícióra. A tavalyi választások után egyik vezető pártnak sem sikerült szövetslégeseivel együtt parlamenti többségre szert tennie. Topolánek már túlélt egy bizalmatlansági szavazást.

Ha szerelmi kérdésekről van szó, az ellenzék sem marad le. Jiri Paroubek, előző kormányfő július elején jelentette be, hogy elhagyta feleségét és jelenleg 21 éves tolmácsával él együtt.

Az afférokról a Lidove Noviny közvélemény-kutatást is végeztetett. Ennek eredményei szerint a volt kormányfő jobban kezelte válását, mint a jelenlegi. A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a csehek 70 százalékát nem zavarja, hogy a miniszterelnökök elhagyták nejeiket - írja a Guardian.