Orosz-amerikai szakértők egyeztetnek a rakétavédelmi rendszerről

Vágólapra másolva!
Szakértői szintű orosz-amerikai megbeszélések kezdődtek hétfőn Washingtonban az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Közép-Európába tervezett telepítéséről.
Vágólapra másolva!

A kétnapos egyeztetésen Moszkvát Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes, Washingtont Daniel Fried európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes képviseli.

Az Egyesült Államok elsősorban egy esetleges iráni támadás kivédése céljából tíz elfogórakétát telepítene Lengyelországba, és egy korszerű radarállomást létesítene Csehországban.

Oroszország élesen ellenzi az amerikai terveket, mert fenyegetést lát bennük. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben egy azerbajdzsáni orosz radarállomás közös - orosz-amerikai - használatát javasolta a rakétaelhárító rendszer elemeinek közép-európai telepítése helyett.

Az amerikai kormány közölte, megvizsgálja az orosz ajánlatot, ugyanakkor világossá tette, hogy az azerbajdzsáni létesítmény legfeljebb kiegészítheti, de semmiképpen sem helyettesítheti a Közép-Európába tervezett rakétapajzs-elemeket.