Elindult az első vörös khmer vezető pere

Vágólapra másolva!
A hírhedt phnompeni Tuol Sleng börtön egykori igazgatója az első, akit nemzetközi bíróság elé állítanak a kambodzsai vörös khmer rezsim volt vezetői közül. A börtönben legalább 16 ezer embert gyilkoltak meg, alig maradt a rémtettekről tanúskodó túlélő.
Vágólapra másolva!

Hosszú huzavona után végre elindult az első vörös khmer vezető pere az ENSZ égisze alatt felállított nemzetközi bíróságon, amely a Pol Pot-rezsim kambodzsai rémtetteinek felelőseit hivatott elítélni. Az első vádlott Duch, valódi nevén Kang Kek Ieu, az 1975-79 között uralkodó rezsim idején a hírhedt phnompeni S21 vagy Tuol Sleng (mérgező fák hegye) nevű börtön igazgatója volt.

A börtönben legalább 16 ezer embert öltek meg vagy kínoztak halálra. A bíróság szerint alig néhányan vannak azok, akik túlélték a kínzókamrákat és tanúskodni tudnak a szörnyűségekről. A gyanúsított az első vörös khmer vezető, akit felelőssége von a nemzetközi bíróság.

Az emberiség elleni bűntettekkel vádolt Duchot már 1999 óta egy katonai börtönben őrizték, a további négy, még életben lévő főbűnös még szabadlábon van. Bár ez utóbbiak nevét nem hozták hivatalosan nyilvánosságra, feltételezhető, hogy Nuon Cheáról, az 1998-ban meghalt Pol Pot egykori helyetteséről, a "kettes számű testvérről", Ieng Sary volt külügyminiszterről, Khieu Samphan volt államfőről, valamint Meas Muthról, Pol Pot hadseregének főparancsnokának, Ta Moknak a vejéről van szó.

A maoista ideológiai alapon álló Pol Pot-rendszer négyéves rémuralma alatt legalább 1,7 millió embert öltek meg egy utópisztikus agrártársadalom megteremtése címén. Gyakorlatilag kiirtották az ország egész értelmiségét. A rezsim bűneit vizsgáló bíróság létrehozását nyolcéves jogi huzavona előzte meg. Az eljárások lassúsága miatt félő, hogy a fő felelősök idős koruk miatt meghalnak, mielőtt perbe foghatnák őket.

Maga Pol Pot 1998-ban vesztette életét egy a thai határon fekvő táborban. A rezsim véres kezű katonai parancsnoka, Ta Mok, tavaly hunyt el.