A brit hadsereg befejezte észak-írországi küldetését

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is lezárul kedden éjfélkor a brit hadsereg 38 éve kezdődött észak-írországi küldetése, amelynek során a helyi rendőrségnek segített a rendfenntartásban. A brit hadsereg 1969 óta 763 embert veszített el különböző konfliktusokban, merényletek következtében.
Vágólapra másolva!

Szerdától kezdve hivatalosan is egyedül a rendőrség dolga lesz a biztonság fenntartása Észak-Írországban. A brit és az ír kormány örömmel fogadta a brit hadsereg leghosszabb küldetésének szimbolikus lezárását. "Ez újabb jelentős lépés a normális, békés élet irányába Észak-Írországban" - vélekedett Dermot Ahern ír külügyminiszter.

A küldetés lezárása alkalmából az észak-írországi protestáns, koronahű Demokratikus Unionista Párt (DUP) a brit hadsereg áldozatait méltatta. A misszió 38 éve alatt 763 brit katona vesztette életét az északír konfliktusban.

A radikális katolikus britellenes mozgalom, a Sinn Féin politikusai ezzel szemben kiemelték, hogy a katolikus írek megszállóként tekintettek az Észak-Írországban állomásozó brit katonákra, akik elnyomó rendszert tartottak fenn a tartományban.

Az 1969-ben kezdődött küldetés befejezéséről, illetve az Észak-Írországban állomásozó katonák számának jelentős mértékű csökkentéséről a brit kormány már két évvel ezelőtt határozott. A küldetés lezárása után továbbra is a helyszínen marad majd egy 5000 fős helyőrség, amelynek feladata azonban ezentúl a honvédelemre és külföldi bevetésekre korlátozódik.

A katolikusok és a protestánsok közötti békefolyamat az 1998-ban megkötött nagypénteki békeegyezséggel vette kezdetét. Idén májusban közös kormányt alakítottak az észak-írországi protestáns és katolikus közösség politikai képviseletei, hivatalosan is véget vetve a több évtizedes felekezeti vérontásnak.