Tankönyvekben is dicsőítenék Putyint

Vágólapra másolva!
Kreml-propaganda miatt kritizálnak az oroszországi tanárok két orosz iskolai tankönyvek írásához készült segédletet. A könyvek írói meglehetősen elnézően állították be mind Sztálin rémtetteit, mind Putyin elnök megkérdőjelezhető intézkedéseit.
Vágólapra másolva!

A szovjet időkben elkövetett rémtettek elkendőzése és Vlagymimir Putyin erős államról szóló álmának népszerűsítése miatt érnek kritikák két új oroszországi tanári kézikönyvet - írja a brit The Times. Az egyik, amely a társadalomtudományi ismereteket oktatók számára készült, tényként állítja be Putyin elnök nézetét, miszerint a Szovjetunió összeomlása "a huszadik század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt". A könyv szerint az USA világuralomra tör, és el kívánja szigetelni szomszédaitól Oroszországot.

A másik - az 1945 és 2006 közötti orosz történelemről szóló - könyv írói közül sokan szoros kapcsolatban állnak a Kremllel - írja a brit lap. Uralkodó demokrácia című utolsó fejezetének címadója például Vlagyiszlav Szurkov, a Putyin autoriter hatalmánat megalapozó egyik fő ideológus. A jelzett fejezet számtalanszor idézi az ideológust, és úgy jellemzi Putyint, mint a 2000 óta történt minden jelentősebb kezdeményezés végrehajtóját.

Putyin cselekedeteiről - például a Jukosz olajcég szétveréséről vagy éppen Viktor Janukovics ukrán elnök támogatásáról az őt eltávolító 2004-es narancsos forradalom idején - elismerően szól az írás. Joszif Sztálint ugyanakkor "minden idők legsikeresebb szovjet vezetőjének" nevezi, és a gulágokat, valamint a politikai tisztogatásokat azzakl intézi el, hogy azok az ország naggyá tételének szükségszerű velejárói voltak.

A könyvek célja, hogy alapot adjanak új iskolai tankönyvek megírásához, jóllehet az oktatási minisztérium szerint nem lesznek kötelezőek. Putyin ugyanakkor maga hagyta jóvá az írásokat a múlt hónapban egy, az elnöki dácsában tanároknak tartott konferencián. Az elnök itt egyebek mellett azzal intézte el az 1937-es nagy tisztogatást - amikor másfél millió embert börtönöztek be és 700 ezret öltek meg -, hogy szörnyű dolog, "de más országokban még rosszabb dolgok történtek".

Pavel Danyilin, az említett Uralkodó demokrácia című fejezet írója a Kremlhez igen közel álló Hatékony Politika Alapítvány projektvezetője, míg a történelmi kézikönyvet szerkesztő Alekszandr Filippov egy másik, Kremlhez kapcsolódó kutatóközpont helyettes igazgatója - írja a The Times.

Danyilin internetes naplóján számos kritika érkezett a tanárok részéről a könyvre, amelyet egyszerűen Kreml-propagandának minősítettek. "Annak a könyvnek az alapján fogják tanítani a a gyerekeket, amelyet kapnak, és úgy, ahogy Oroszorszég kívánja" - válaszolt a kritikákra a szerző.