Kötéltáncot jár Gordon Brown Amerikában

Vágólapra másolva!
A brit-amerikai kapcsolatok további erősítését szorgalmazta az amerikai elnökkel szervezett találkozója előtt Gordon Brown brit kormányfő. Sokan elődjénél, Tony Blairnél nagyobb távolságtartást vártak tőle az USA-val szemben, ám eddigi nyilatkozatai alapján a vasárnap az Egyesült Államokba utazott Brown inkább közeledni látszik.
Vágólapra másolva!

A világ tartozik az Egyesült Államoknak a nemzetközi terrorizmus elleni harc vezetéséért - ezekkel a szavakkal indította amerikai látogatását Gordon Brown brit miniszterelnök. Tony Blair utódja Camp Davidban tanácskozik George Bush amerikai elnökkel. A megbeszéléseken részt vesz David Miliband brit és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A tanácskozás napirendjén Irak, Darfúr és Koszovó ügye mellett a világkereskedelem, a klímaváltozás, a Közel-Kelet és Afganisztán is szerepel.

Nick Robinson, a BBC politikai szerklesztője szerint az új brit kormányfő "kötéltáncot jár" az USA-ban: egyszerre kell biztosítania George Busht arról, hogy Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett a két ország együttműködése mellett, ugyanakkor a brit szavazókat is meg kell győznie, hogy Amerika és a szigetország kapcsolata teljesen más lesz, mint volt elődje, Tony Blair idején.

Blair közeli kapcsolatban állt az amerikai elnökkel, és sokan úgy vélték, Brown nagyobb távolságot tart majd. Eddigi nyilatkozatai ugyanakkor arra utalnak, hogy szorosabbra fűzné a két ország kapcsolatait az új brit kormányfő. "Atlantista vagyok, és az amerikai szellem nagy csodálója... Fontos brit nemzeti érdek, hogy megmaradjon az Egyesült Államokkal fennálló egyedüli és legfontosabb kétoldalú kapcsolat" - idézte a BBC. Brown szerint két évszázad történelmének közös példái kovácsolták össze a két ország sorsát.

Gordon Brown előbb magánvacsorát költött el George Bushsal vasárnap este, a hivatalos megbeszélésekre hétfőn a nap folyamán kerül sor. A brit miniszterelnök még aznap továbbutazik Washingtonba, ahol az amerikai szenátus és kongresszus vezetőivel találkozik.