Föld alatt rekedt 70 bányász Kínában

Vágólapra másolva!
Vízbetörés miatt a tárnák és vágatok foglya maradt vasárnap 70 bányász egy kínai szénbányában. A hivatalos Új Kína hírügynökség jelentéséből nem tűnik ki, mi lett a Honan (Henan) tartománybeli Csicsien (Zhijian) bánya foglyainak sorsa.
Vágólapra másolva!

Vízbetörés miatt a föld alatt rekedt 70 bányász egy kínai szénbányában. A hivatalos Új Kína hírügynökség jelentéséből nem tűnik ki, mi lett a Honan (Henan) tartománybeli Csicsien (Zhijian) bánya foglyainak sorsa, életben vannak-e egyáltalán.

A kínai szénbányákban szinte mindennaposak a szerencsétlenségek - vízbetörések, sújtólégrobbanások, tüzek. A tragédiák okozói gyakran a bányák tulajdonosai, akik a nagyobb haszon reményében takarékoskodnak a biztonsági berendezésekkel, és "a termelés folyamatossága érdekében" mellőzik az időnként szükséges, előírt biztonsági ellenőrzéseket.

A kínai szénbányák jelentős része magántulajdonban van, sokat közülük hivatalos engedély nélkül műveltetnek tulajdonosaik. Éppen a napokban ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre öt bányatulajdonost Kínában, mert felelőtlenségük miatt 26 bányász életét vesztette egy sújtólégrobbanásban.

Noha egy hatósági ellenőrzés veszélyesnek tartotta a bánya működését az elavult biztonsági berendezések miatt, és elrendelte az üzem bezárását, a tulajdonosok mégis tovább működtették, aminek csakhamar meg is lett a gyászos következménye.