Súlyos vereséget ismert el a japán kormányfő

Vágólapra másolva!
Abe Sindzo japán kormányfő elismerte vereségét a vasárnapi szenátusi választásokon, ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem kíván lemondani - közölte az NHK televíziós állomás. Ezt azután mondta, hogy kiderült: a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vereségét vetítették előre az exit poll eredmények és előrejelzések.
Vágólapra másolva!

Abe Sindzo japán kormányfő elismerte a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LPD) "súlyos vereségét" a vasárnapi szenátusi választásokon, ugyanakkor azt mondta: nem szándékozik lemondani.

A szavazók a szenátus 242 mandátumának a feléről döntöttek. Az NHK szerint az LDP és koalíciós partnere, a buddhista színezetű Új Komeito párt 39-55 mandátumot szerez a szenátusban, de a többség megtartásához 64 helyre lenne szükség.

Később az NHK azt jelentette, hogy Abe Sindzo vezette kormányzó konzervatív tábor a többség elvesztése ellenére is kormányon maradhat, mert keményen kézben tartja a sokkal fontosabb alsóházat, ám így is politikai bénulás fenyeget.

Abe Sindzo tíz hónappal ezelőtt lett kormányfő. Az eltelt időben a szigetország közvéleményét sokkhatásként érte az állami nyugdíjrendszer csődje, amely különösen érzékenyen érinti a gyorsan elöregedő japán társadalmat. Ezenkívül Abe kormányának több tagja keveredett korrupciós és egyéb botrányokba az elmúlt hónapokban.