Kiterjesztené a vízummentességet az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok bizonyos feltételekkel bővítené azoknak az államoknak a körét, amelyeknek polgárai vízummentesen utazhatnak az országba - ez a rendelkezés is szerepel abban a most elfogadott törvényben, amely a terrorizmus elleni óvintézkedésekről szól. A közlekedés minden területén jelentősen tovább szigorítanák az ellenőrzéseket.
Vágólapra másolva!

Szigorítja a terrorizmust elleni óvintézkedéseket az a törvény, amelyet pénteken fogadott el az amerikai kongresszus. George Bush elnök várhatóan rövidesen aláírja az új jogszabályt, amelynek megfogalmazása során figyelembe vették a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat kivizsgáló bizottság számos ajánlását is.

A törvény előírja például az utasszállító repülőgépek csomag-rakományának átvizsgálását, a kikötők és a légi kikötők szigorúbb ellenőrzését, a teherhajók átvilágítását már a kiindulási kikötőben. A repülőtereknek három évük van arra, hogy felkészüljenek olyan rendszer telepítésére, és öt év alatt kell a hajók rakományának átvilágítását előkészíteni abban a több mint 600 kikötőben, ahonnan hajók indulnak az USA-ba.

Lehetővé tennék viszont a vízummentességben részesített országok körének a kiterjesztését, ennek feltétele, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya ne haladja meg a 10 százalékot. Magyarország esetében tavaly ez a mutató 12,7, Lengyelországéban 26,2 volt, Csehország, Észtország vagy Dél-Korea mutatója viszont 10 százalék alatti. A másik szempont a túltartózkodás, vagyis azoknak az aránya, akik tovább maradnak az Egyesült Államokban a vízumban megszabott időtartamnál, csakhogy erről jelenleg nincsenek pontos adatok.

A független "9/11" bizottság 2004-ben 41 ajánlást fogalmazott meg a belbiztonság, a hírszerzés és a külpolitika területén. A kongresszus és a Fehér Ház eddig már néhányat teljesített az ajánlások közül, így létrehozták a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztséget, szigorították az ellenőrzést a szárazföldi határokon és intézkedéseket fogadtak el a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására.

Gorbacsov beszólt Bushnak

Közben szombaton a világ zűrzavarossá tételével és egy sor stratégiai hiba elkövetésével vádolta az Egyesült Államokat - és kifejezetten George Bush elnököt - Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök egy moszkvai sajtóértekezletén. "A Szovjetunió összeomlásakor az Egyesült Államok ahelyett, hogy az együttműködés új korszakát nyitotta volna meg Moszkvával, agresszív, birodalomépítő hatalom lett, és elkövetett egy sor nagy stratégiai hibát. Egy új birodalom gondolata és egy egyeduralkodó vezetés született" - jelentette ki Gorbacsov. "Mi következett ezután? Egyoldalú lépések és háborúk. Washington semmibe vette a Biztonsági Tanácsot, a nemzetközi jogot, sőt saját népének akaratát is" - szögezte le.

A volt szovjet elnök többször felajánlotta segítségét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek politikája formálásában, amelynek egyik sarokpontja, hogy Oroszország az olajbevételeinek köszönhető gazdasági erősödése révén jelentősebb szerepet tudjon kiharcolni magának a világpolitikában. "Az amerikaiak mindenáron győztesek akarnak lenni. Ez a beteges győzni akarás a fő oka annak, hogy miért olyan zavaros és komplikált a világon minden" - mondta Gorbacsov, aki korábban ennyire élesen nem bírálta az amerikai vezetést.