Kaczynski kirúgott két kormányzati tisztségviselőt

Vágólapra másolva!
Megnövekedett a valószínűsége, hogy előrehozott választásokra kerül sor Lengyelországban, mivel Kaczynski miniszterelnök illojális viselkedés miatt elbocsátotta pénteken a kormánykoalíció két kisebb pártjának két kormányzati tisztségviselőjét, növelve ezzel a koalíción belüli feszültséget.
Vágólapra másolva!

A két politikus elbocsátását pártjaik vezetői dühösen fogadták. Andrzej Lepper, az Önvédelem vezetője egyenesen a koalíció felbomlását látja az intézkedésben.

A nacionalista, fundamentalista katolikus Lengyel Családok Ligájához tartozó Daniel Pawlowiecet az európai integráció ügyeiben illetékes állami hivatal helyettes vezetőjének tisztségéből váltotta le Jaroslaw Kaczynski kormányfő, azzal az indoklással, hogy nem viselkedett lojálisan, amikor nyilvánosan bírálta Anna Fotyga külügyminiszter politikáját.

Szabálytalanságokra hivatkozott a miniszterelnök az Önvédelem (Samoobrona) nevű populista parasztpárthoz tartozó Pawel Osuch menesztése kapcsán. Osuch a mezőgazdaság átszervezésével és korszerűsítésével foglalkozó állami hivatal élén állt mostanáig, s a kormányfő a hivatal munkájában észlelt rendellenességeket.

A koalíciós pártok közötti torzsalkodásban fordulatot hozhat a hét vége, hiszen Kaczynski kormányfő péntek éjféli határidőt szabott meg a két kis partner pártnak egy sor követelésének teljesítésére. Ha nem teljesülnek követelései, fontolóra veszi, hogy két évvel a rendes idő előtt új választások kiírását kezdeményezi.

Elemzők ugyanakkor úgy látják: Kaczynski nyilván kétszer is meggondolja az előre hozott választások kiírását, mert pártjának népszerűsége jelentősen visszaesett a 2005-ös választások óta, és nagyon kétséges, hogy jól járna-e egy ilyen lépéssel. A két kisebb koalíciós partner esetében - a közvélemény-kutatások adatai szerint - még az is bizonytalan, hogy be tudnának-e jutni egyáltalán a parlamentbe, ha most rendeznének választásokat.

A jelenlegi válság közvetlen kiváltója Andrzej Leppernek, az Önvédelem vezetőjének június 9-i leváltása volt miniszterelnök-helyettesi és mezőgazdasági miniszteri posztjáról.