Nem bírja a Közel-Kelet az iraki menekültáradatot

Vágólapra másolva!
Jelentősen megterheli a közel-keleti országokat az a mintegy 2 millió iraki, akik a környező országokba menekültek a háború kezdete óta - állítja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Adataik szerint havonta több mint 50 ezren hagyják el Irakot. Szíriában és Jordániában már nem bírják az iskolák és a kórházak a menekültek miatti túlterheltséget.
Vágólapra másolva!

A Közel-Kelet stabilitását és biztonságát veszélyezteti az iraki menekültáradat - figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a csütörtökön kezdődő, jordániai nemzetközi menekült-konferencia előtt. Az iraki háború kezdete, 2003 tavasza óta több mint 2 millió iraki menekült a környező országokba és minden hónapban további 50 ezer érkezik, elsősorban Jordániába és Szíriába.

Jordánia, ahol 750 ezer, és Szíria, ahol 1,2 millió iraki menekült él, biztosítékot kér arra, hogy a menekültek idővel hazatérnek, vagy máshol telepednek le. Azt mondják, iskoláik, kórházaik nem bírják a túlterhelést. Jordánia ezért jelenleg nem biztosít ingyenes orvosi ellátást a menekülteknek, csak védőoltásokat. Az állami iskolákban is csak az iraki gyerekek kis százalékának van hely.

A befogadó országok most nemzetközi segítséget kérnek. A UNHCR július elején 123 millió dollárra (22 milliárd forint) megduplázta éves segélykeretét az iraki menekültek megsegítésére. Ez az összeg azonban eltörpül amellett az 1 milliárd dollár (180 milliárd forint) mellett, amelyet Jordánia - állítása szerint - évente a menekültekre költ.

Az ENSZ ezért felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy teljesítsék pénzügyi, és menekültbefogadási vállalásaikat. Az Egyesült Államok például 7 ezer menekült befogadását ígérte szeptemberig, de eddig csak 133 iraki költözhetett az országba, állítólagos biztonsági aggályok miatt.

Forrás: UNHCR
Iraki menekültek a Közel-Keleten (Forrás: UNHCR)

A UNHCR az év végéig 20 ezer irakinak akar állandó otthont találni, ez azonban csepp a tengerben: a több mint 2 millió, környező országokba menekült iraki mellett, Irakon belül is közel 2 millióan kényszerültek az ország más részeibe költözni az erőszak és a biztonsági helyzet miatt.