Brit muzulmán diákokat ítéltek börtönbüntetésre

Vágólapra másolva!
Egy brit bíróság kettő és három év közötti börtönbüntetésekre ítélt csütörtökön öt brit muzulmán diákot iszlamista propagandaanyagok birtoklásáért, pokolgépek készítéséhez szükséges információk beszerzéséért és öngyilkos merényletek elkövetésének "módszertanára" vonatkozó anyagok világhálóról való letöltéséért.
Vágólapra másolva!

Az ítélet indoklása szerint a szóban forgó 19-20 éves ifjaknak szándékukban állt Afganisztánba utazni, hogy harcoljanak ott a NATO vezette nemzetközi koalíció erői ellen. Internetes kapcsolatban álltak hasonszőrű pakisztáni személyekkel, és videokonferenciákon vitatták meg velük a dzsihád (muzulmán "szent háború") kérdéseit.

Az öt fiatalember mindvégig tagadta, hogy terrorcselekményekre készült volna, állításuk szerint csupán az iszlám vallással kapcsolatban végeztek vizsgálódásokat.

A fiatalok úgy lepleződtek le, hogy egyikük elhagyta a szülői házat, és a szülők számára riasztó üzenetet hagyott hátra: "ha ezen a világon nem találkoznánk már, találkozunk a paradicsomban".

A szülők értesítették a rendőrséget, s a kiszálló rendőrök átvizsgálták a fiatalember számítógépét. Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének beszédei mellett olyan internetes csevegéseket találtak benne, amelyekben a fiatalember azt tárgyalta négy társával, hogy (terrorista) kiképzés céljából Pakisztánba vagy Afganisztánba kellene utazniuk. Helyeselték e csevegéseikben az öngyilkos merényletek módszerét, és hosszasan taglalták, milyen hamis indokkal kellene magyarázniuk otthon hosszasra tervezett külföldi tartózkodásukat - hangzott el az ügyész vádbeszédében.

A hatóságok lefoglaltak az öt fiatal muzulmántól számos könyvet, videoklipet és sok más anyagot is annak bizonyítására, hogy a vádlottak terrorcselekmények elkövetésére készültek. Részleteket találtak náluk egyebek között az al-Kaida "kiképzési kézikönyvéből" is, benne gyújtószerkezetek ábráival és a legfontosabb robbanóanyagok listájával - hangzott el a vádbeszédben.