A kolumbiai taposóaknák a leggyilkosabbak

Vágólapra másolva!
Több mint ezer embert öltek meg tavaly - tizenötször annyit, mint hét éve - a taposóaknák Kolumbiában, és ezért a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) baloldali lázadói a felelősek - állítja a Human Rights Watch emberjogi szervezet. Kolumbia így világelső lett a taposóaknák áldozatainak számát tekintve. A HRW szerint a helyben fabrikált aknák ráadásul nehezen felderíthetők és robbanékonyabbak a hagyományos taposóaknáknál.
Vágólapra másolva!

Több mint ezren haltak meg a taposóaknák miatt Kolumbiában tavaly, ezzel az ország világelső a taposóakna áldozatok számát tekintve - mondja a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet, amely ezért a baloldali lázadókat hibáztatja.

A FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) lázadócsoport ugyanis gyakran helyez el taposóaknákat lakott területeken is. Ezért nem csak a katonák esnek áldozatul, hanem civilek is, különösen a gyerekek, akik gyakran játszanak a települések melletti erdőkben, és sokszor rálépnek a lábtörőknek is nevezett aknákra.

2000-ben még 66, egy évvel később már 300 áldozata volt a taposóaknáknak, és 2006-ra ez a szám több mint ezerre nőtt. Az amerikai támogatású biztonsági erőkkel küzdő marxista gerillák ráadásul egyre több házi készítésű aknát ásnak el. Ezeket elsősorban PVC-csövekből, fecskendőből készítik, és így 15 dollárból (2700 forint) előállítható egy taposóakna.

A hegyi dzsungelekbe visszaszorított gerillák így próbálják védeni titkos kábítószer-laboratóriumaikat és az ezeket összekötő ösvényeket. A HRW arra figyelmeztet, hogy az aknák még generációkig pusztítani fognak.

Felszámolásukat az is nehezíti, hogy kevés térkép van az aknamezőkről, ráadásul a házilag elkészített aknák kevés fémet tartalmaznak, így a fémdetektorok nem vagy csak nehezen mutatják ki, ugyanakkor annyira érzékenyek, hogy egy aknakereső kutya súlya alatt is felrobbannak.