101 milliós kártérítés téves bebörtönzésért

Vágólapra másolva!
Egy bostoni bíró csütörtöki ítélete szerint az amerikai kormánynak összesen 101 millió dollár kártérítést kell fizetnie négy férfi több évtizedes téves bebörtönzéséért. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) visszatartotta az elítéltek ártatlanságát bizonyító információkat.
Vágólapra másolva!

A kártérítés összege a maga nemében valószínűleg a legnagyobb az Egyesült Államok történetében - jelentette ki Peter Neufeld, a tévesen elítéltek rehabilitálásáért küzdő alapítvány egyik társalapítója.

Az amerikai kormány azzal az érvvel próbálta menteni az FBI-t, hogy az 1965-ben elkövetett gyilkosság ügyében egy szövetségi állam ügyészsége járt el, emiatt az FBI - amely szövetségi szintű szervezet - nem felelős a hamis vádakért, nem kell semmilyen információt szolgáltatnia az ügyben. Nancy Gertner bostoni bíró abszurdnak nevezte az érvet.

A gyilkosságért tévesen elítélt négy férfi közül a még életben lévő kettő, illetve a börtönben meghalt másik kettő családja pert indított a szövetségi kormány ellen az ellenük felhozott vádak meghamisítása címén. Ügyvédeik szerint az FBI "elfogadható járulékos kárnak" tekintette elítélésüket, mert a szervezet szerint abban az időben fontosabb volt a maffia felgöngyölítése akár bűnöző informátorok segítségével is. Ilyen informátor védelmében hagyták elítélni a most rehabilitált személyeket.

Gertner bíró a csütörtöki ítélethozatalban kijelentette: "Minden ember minden percnyi szabadsága drága, és ezért az elvért már több háborút vívtunk, és vívunk még most is. Harminc évbe tellett, amíg ez az igazságtalanság fényre derült".