Rendőr másíthatta meg Malina Hedvig vallomását

Vágólapra másolva!
Szlovák lapértesülés szerint Malina Hedvig vallomásának átírásakor az egyik rendőr kihagyott egy fontos mondatot a lány beszámolójából. A hírre a hatóságok még nem reagáltak. Kedden a szlovák rendőrkapitány viszont úgy nyilatkozott: mégis elképzelhetőnek tartja, hogy a szlovákiai magyar egyetemistát megverték, csak nem pont úgy, ahogy ő előadta.
Vágólapra másolva!

A Plus Jeden Den című szlovák bulvárlap szerdai értesülése szerint megváltoztatta Malina Hedvig vallomását egy rendőr azzal, hogy a vallomás szövegének átírása közben kihagyott egy kulcsfontosságú mondatot. A mondat az állítólag Nyitrán megvert magyar egyetemista elleni támadás előzményeire vonatkozott. Az értesülésre sem a szlovák belügyi szóvivő, sem az országos rendőrkapitányság szóvivője nem volt hajlandó reagálni.

Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány kedden azt mondta, mégis elképzelhetőnek tartja, hogy a szlovákiai magyar egyetemistát megverték. "Mi azt állítjuk, hogy a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő azt leírja" - idézte a rendőrfőkapitányt az SME című szlovák napilap.

Tavaly szeptemberben Robert Kalinák belügyminiszter a rendőrségi nyomozás lezárását indokolva még úgy fogalmazott: "kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg." Akkor a szlovák rendőrség ezt orvos szakértői véleménnyel támasztotta alá, amely szerint Malina Hedvig arcán nem voltak külsérelmi nyomok, végtagjain sem észleltek rúgás okozta sérüléseket, és agyrázkódásos tünetei sem voltak.

Ezzel - a támadást követő nyolcadik napon készült - orvos szakértői véleménnyel szemben, közvetlenül a támadást követő órákban két olyan korházi látlelet is készült, amelyben a nyitrai és a dunaszerdahelyi kórház orvosai a lány leírásának megfelelő külső sérüléseket állapítottak meg. Ugyanezeket a sérüléseket tanúsították az egyetem oktatói és Hedvig diáktársai, akik percekkel az állítólagos támadás után találkoztak a lánnyal és elsősegélyben részesítették, miközben a sérüléseit tanúsító - a sajtóban is megjelent - fényképfelvételeket készítették róla.

Erik Tomás belügyminisztériumi szóvivő a tárcavezető korábbi és a rendőrfőkapitány jelenlegi megfogalmazása között "semmilyen különbséget nem lát." Martin Korch, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője is - a fogalmazás árnyalatait magyarázó fejtegetés mellett - hasonlóan nyilatkozott.

Roman Kvasnica, a lány ügyvédje azt mondta, Ján Packa országos rendőrfőkapitány "hivatalosan is elismerte, hogy a lányt megverték." Az ügyvéd szerint "ebből az következik, hogy a rendőrségnek egyrészt kötelessége lenne a Malina Hedvig elleni testi sértés ügyében bűnvádi eljárást indítani, másrészt pedig a rendőrfőkapitány úrnak kötelessége lenne bűnvádi feljelentést tenni a nyomozó ellen, aki tavaly szeptemberben a nyomozást lezárta."

Malina Hedvig kitart eredeti állítása mellett, miszerint két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.