Koszovóról tárgyal Bécsben az összekötő csoport

Vágólapra másolva!
Bécsben szerda délután megkezdődött a koszovói összekötő csoport találkozója. Az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország vezető diplomatái a német nagykövetségen ültek össze zárt ajtók mögött, hogy a tartomány jövőjéről, a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások felújításának módozatairól tanácskozzanak.
Vágólapra másolva!

A kontaktcsoport tanácskozására azért került sor, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Oroszország a múlt héten kilátásba helyezte a Koszovó státusára kidolgozott ENSZ-határozattervezet megtorpedózását, mert az szerinte a függetlenség útját nyitná meg a világszervezet igazgatása alatt álló, túlnyomórészt albánok lakta dél-szerbiai tartomány előtt, a Pristina és Belgrád közötti újabb 120 napos tárgyalások után.

A hat külügyminisztérium balkáni ügyekben illetékes igazgatói mellett a bécsi ülésen részt vesz Stefan Lehne, az Európai Unió megbízottja is.

A diplomaták aligha jutnak bármiféle döntésre, hanem jobbára csak információkat cserélnek zárt ajtók mögött a Koszovó státusának keresésében teendő további lépésekről, netán egy újabb tárgyalási forduló módozatairól.

A koszovói albánok csak tartományuk függetlenségét fogadják el, míg Szerbia csak széles körű autonómiát adna neki.

Moszkva Belgrádot támogatja, elutasítva minden olyan megoldást, amely elfogadhatatlan lenne a szerbek számára. Washington viszont Pristina pártján áll: Condoleezza Rice külügyminiszter és George Bush elnök is megerősítette, hogy Koszovó így vagy úgy független lesz.

Németország legutóbb azt javasolta, hogy a tárgyalásokat az EU-ból, az Egyesült Államokból és Oroszországból álló trojka vezesse, amely nyomást gyakorolhat a vitában álló felekre.