Száriban esküdött India első női elnöke

Vágólapra másolva!
Beiktatták tisztségébe szerdán Pratibha Patilt, India első női elnökét. A 72 éves ügyvédnő a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt jelöltjeként került az államfői székbe. Támogatói szerint Patil megválasztása az alapvetően protokolláris tisztségbe elősegíti majd az indiai nők helyzetének javulását.
Vágólapra másolva!

Az indiai parlamentben beiktatták Pratibha Patilt, az ország első női elnökét. Patil fehér és zöld színű száriba öltözve tette le a hivatali esküt. Tiszteletére 21 ágyúlövés dördült el. Beiktatási beszédében az alkotmány betartatásáról beszélt, és megígérte, hogy az indiaiak érdekében fog munkálkodni.

"India a haladás új korszakának küszöbén áll, ezért közös erőfeszítésre van szükség. Úgy kell cselekednünk, hogy a társadalom minden szelete egyenlő módon részesüljön a fejlődés előnyeiből" - mondta hivatala átvételekor. Indiában alapvetően protokolláris feladatokat lát el az államfő, de döntő szerepe lehet a szövetségi kormány, illetve a szövetségi állami kormányok megalakulásában.

A kormány szerdán az indiai nők számára történelmi pillanatként üdvözölte Patil győzelmét.

A szavazatok kétharmadát elnyerő Patil ellenfele az elnökválasztáson a 84 éves Bhairon Szingh Sekhavat leköszönő alelnök volt, akit az ellenzéki Bháratíja Dzsanata párt indított. A távozó elnök, Abdul Kalam a hagyományoknak megfelelően nem indult újból a választásokon, elemzők szerint valójában azért, mert a kormánypárt nem támogatta volna.

Patil több mint négy évtizedet töltött el a helyi, illetve az országos politikában, megválasztása előtt Rádzsasztán szövetségi állam kormányzója volt. Ennek ellenére országosan alig ismerték, amikor a kongresszus pártot irányító Sonia Gandhi elnökjelöltnek választotta abból a megfontolásból, hogy államfőként segítheti a több százmillió indiai nő hátrányos megkülönböztetése elleni harcot.

A kampány alatt reflektorfénybe kerültek a Patil családtagjait érintő botrányok, őt magát pedig ellenfelei azzal vádolták, hogy híján van az államfői képességeknek, és jelöltségét csupán annak köszönheti, hogy rendíthetetlenül lojális a Gandhi családhoz.