Három napja tart az áramszünet Barcelonában

Vágólapra másolva!
Még mindig tízezer ember van áram nélkül Barcelonában, mert a szolgáltató nem tudta teljes egészében helyreállítani a hétfői üzemzavar miatt megszűnt ellátást. A cég az elosztót hibáztatja, az pedig nem tudja, mi okozza a hibát. A helyiek kedden már tüntettek, a kormány pedig vizsgálatot ígért.
Vágólapra másolva!

Három nappal az áramszünetet okozó meghibásodás után még szerdán is tízezer ember van áram nélkül Barcelonában. Az eddigi információk szerint egy elszakadt kábel miatt láncreakciószerűen keletkezett tűz több áramelosztó alállomáson hétfőn. Ekkor összesen 350 ezer fogyasztót érintett az áramszünet az 1,6 milliós városban.

Az áramszünet jelentősen megnehezítette a lakók életét, a vállalkozásoknak pedig bevételkiesést okozott. Sok élelmiszerüzletben a hűtés hiányában ki kellett dobni a romlandó árut, a sötétbe borult boltokba pedig a szokásosnál kevesebb vásárló tért be. "Hétfőnként általában hétszáz euró körül van a bevétel. Ezen a hétfőn az áramszünet miatt a 120 eurót sem érte el" - idézte a La Vanguardia napilap egy női ruházati üzlet eladóját.

Kedd este több száz barcelonai lakos vonult végig az egyik belvárosi utcán serpenyőkkel csörömpölve, sípokat fújva, így tiltakozva az elhúzódó áramszünet miatt. A spanyol kormány vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, hogy milyen hibák történtek az áramszünet elhárításában.

Az áramtermelő cég, az Endesa azt ígére, szerda estig megszűnik az áramkimaradás. Az Endesa egyébként az áramelosztásért felelős Red Electrica vállalatot hibáztatta az áramszünetért, de a Red Electrica úgy nyilatkozott: még mindig nem világos, hogy mi okozta a meghibásodást.