A Hezbollah tagadja a felelősséget az UNIFIL elleni támadásért

Vágólapra másolva!
Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezére kedden visszautasította azokat a feltevéseket, hogy szervezetét felelősség terheli amiatt a támadás miatt, amelyet június végén hajtottak végre a libanoni nemzetközi békefenntartó erő (UNIFIL) egyik járőre ellen.
Vágólapra másolva!

Június 24-én pokolgéppel robbantották fel járőrözés közben Dél-Libanonban az ENSZ-békefenntartók egyik páncélozott szállító harcjárművét, a detonációban életét vesztette a spanyol ENSZ-kontingens két spanyol és három kolumbiai katonája.

Naszrallah a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva azt fejtegette, hogy a Hezbollah után az al-Kaida, majd más iszlamista szervezetek is szóba jöttek, mint a támadás szervező, de Izraelre miért nem terelődött a gyanú. Majd leszögezte, hogy a zsidó állam is ugyanúgy lehet szóba jöhető elkövető, mint bárki más. Ennek alátámasztásául Naszrallah azt az érvet hozta fel, hogy az UNIFIL jelenléte Dél-Libanonban nagy zavaró Izrael számára, mert ez akadályozza a zsidó államot abban, hogy újabb háborút robbantson ki a térségben.

A libanoni síita szervezet már akkor is elítélte a robbantást, amelyet nyilatkozatában "agressziónak", illetve "gyanús cselekménynek" nevezett, s úgy vélte, a merénylet célja Libanon destabilizálása volt.