Elszabadult részegek terrorizálják a brit városokat

Vágólapra másolva!
Szinte tiltott övezetté válnak a brit városközpontok sötétedés után, mert részeg fiatalok "elszabadult hadseregként" garázdálkodnak az utcákon - mondta a témát vizsgáló brit parlamenti bizottság elnöke. Az utcai rendbontók megfékezése évente - csak Angliában és Wales-ben - 3,4 milliárd fontba (1361 milliárd forint) kerül, miközben a kormányzati intézkedéseknek, úgy tűnik nincs sok foganatja.
Vágólapra másolva!

"Szenvedést és kétségbeesést" okoznak a helyi lakosoknak a brit városközpontokat ellepő, randalírozó, részeg fiatalok - állapítja meg a britek többsége előtt eddig is ismert tényt a brit parlament alsóházának egyik bizottsága. A képviselők által készített jelentésben bírálják a brit belügyminisztériumot, amiért nem készítettek megfelelő tanulmányokat a szükséges intézkedésekről és azok várható hatásairól - írja a The Independent.

A városközpontok - különösen a szegényebb városokban - szinte tiltott övezetté váltak a részeg randalírozók hordái miatt - mondta Edward Leigh a parlamenti bizottság elnöke. A yob-probléma (a huligán szó modernebb változata) évek óta gondot okoz Nagy-Britanniában. Az utcákon törő-zúzó, verekedő, vagy csak a járdákat összehányó yobok uralta városközpontokat a középkori nyomornegyedekhez hasonlította néhány éve a The Spectator magazin.

Tony Blair volt miniszterelnök kormánya erre válaszul vezette be 1999-től az antiszociális viselkedési határozatot (ASBO), amelyet a rendőrség kérésére a bíróságok adnak ki minimum két évre. Ezzel kitilthatnak akár 18 évnél fiatalabbakat is bizonyos negyedekből, utcákból, de megtilthatják, hogy valaki nyilvánosan káromkodjon. A parlamenti bizottság azonban megállapította, hogy az ASBO, amelynek megszerzése eleinte még dicsőség volt egyes yobok körében, mára a mindennapok részévé vált.

A randalírozók megfékezésére tett erőfeszítések amellett is eredménytelennek tűnnek, hogy évente 3,4 milliárd fontot (1361 milliárd forintot - kb. 27 Duna-híd árát) költenek rá. Leigh szerint sokszor egy egyszerű figyelmeztető levél is eredményes lehet: statisztikai adatok szerint az esetek 65 százalékában egy hatósági beavatkozás elegendő volt az antiszociális fiatalok megrendszabályozásához. A rendőrségi intézkedések felét azonban az összes elkövető 20 százaléka miatt kellett megtenni. Az ebbe a csoportba tartozó fiatalok ellen átlagban 50 ítéletet hoztak, volt olyan is akinek 271 ASBO-ja volt - írja a The Independent.