Bush szerint továbbra is fenyeget az al-Kaida

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök szerint továbbra is fennáll az al-Kaida terrorista hálózat fenyegetése, és nincs igaza azoknak, akik szerint a szervezet Irakban más, mint azok, akik 2001. szeptember 11-én végrehajtották az Egyesült Államok elleni támadásokat.
Vágólapra másolva!

"Az iraki al-Kaidát Oszama bin Ladenhez hű külföldi vezetők irányítják, akik, mint Bin Laden, hidegvérű gyilkosok, akik ártatlan embereket ölnek meg, hogy végrehajtsák az al-Kaida célkitűzéseit" - jelentette ki Bush a Dél-Carolina állambeli Charleston légi bázisán.

Az amerikai elnök beszédében titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva hangsúlyozta: az al-Kaida iraki tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Bush egyúttal kirohanást intézett parlamenti bírálói ellen, akik szerint félrevezetik az amerikai közvéleményt.

"Olyanok ezek a bírálatok, mint amikor egy ember maszkkal takarva el arcát, fegyverrel a kezében bemegy egy bankba, és azt mondanák róla: valószínűleg csekket akar beváltani" - közölte Bush.

Éppen ezért, tette hozzá, azok, akik az amerikai csapatok Irakból való kivonását úgy indokolják, hogy tagadják az iraki al-Kaida fenyegetését és kapcsolatukat Oszama bin Ladennel, nem vesznek tudomást a csapatkivonás következményeiről. "Ha az ő tanácsukat követnénk, az veszélyes lenne a világnak és katasztrofális Amerikának" - szögezte le az amerikai elnök.

Amerikai hírszerzési illetékesek szerint az al-Kaidának a 2003-as amerikai invázió előtt nem voltak aktív sejtjei Irakban, és elismerik, hogy a háború kiváló toborzási eszközzé vált a terrorista szervezet számára. Bush tagadja, hogy a háború táplálná az al-Kaida-akciókat Irakban.

A charlestoni légi bázis fontos kiinduló pontja az Irakba tartó amerikai egységeknek és hadi felszerelésnek.