Két napja tart az áramszünet Barcelonában

Vágólapra másolva!
Még mindig tart az áramszünet Barcelona nyolcvanezer háztartásában. Az áramszünet fennakadásokat okoz a közlekedésben, de be kellett zárnia élelmiszerüzleteknek is, mert nem működtek a hűtőszekrények. A helyiek a szolgáltatókat okolják, hogy azok nem hajtották végre a szükséges fejlesztéseket.
Vágólapra másolva!

Mintegy nyolcvanezer háztartás volt második napja áram nélkül kedden Barcelonában, Spanyolország második legnagyobb városában. Már előző nap óriási felfordulást okozott a közlekedésben az áramszünet, és kedden sem működött a forgalomirányító lámpák nagy része. A meleg nyári időjárásban a lakosok légkondicionáló nélkül maradtak, több élelmiszerüzletnek pedig be kellett zárnia, mert nem működtek a hűtőszekrények. A repülőteret nem érintette az áramszünet.

Hétfőn reggel még összesen 350 ezer fogyasztóhoz nem jutott el az áram az 1,6 millió lakosú katalán nagyvárosban, hétfő éjszaka 30 ezer háztartásban újraindult a szolgáltatás. Az áramtermelő Endesa és a Red Electrica áramszolgáltató társaság ígéretei szerint kedd estére teljesen helyreáll a rend. Miközben a helyreállításon dolgozik, ideiglenes intézkedésként a kórházakba és más nagyfogyasztókhoz ötven áramfejlesztőt helyezett ki az elektromos művek.

Hétfő reggel óta tart a város életét alaposan megnehezítő áramszünet. Az egyik áramelosztó állomáson tűz ütött ki akkor, és láncreakciószerűen átterjedt több más alállomásra. Valószínűleg egy elszakadt kábel váltotta ki a meghibásodást.

Az áramszünet miatt kárt szenvedő barcelonai vállalatok az Endesát és a Red Electricát kárhoztatták, mert szerintük nem hajtottak végre megfelelő fejlesztést a katalán régióban. Egy helyi lap, az El Periódico azt hangoztatta: a jól teljesítő Katalónia fizeti az ország áramszámlájának 25 százalékát, míg a fenntartás költségeinek fedezésére aránytalanul keveset kap.