Meghalt Zahír sah volt afgán király

Vágólapra másolva!
Meghalt Zahír sah, volt afgán király. Az egykori uralkodót 93 éves korában érte a halál Kabulban. A reformistának tartott Zahír sah 1933 és 1973 között uralkodott, amelyre sok afgán a béke és a biztonság időszakaként tekint. Egy puccsot követően Olaszországban élt 2002-ig, amikor visszatérhetett Afganisztánba, de állami tisztséget már nem töltött be.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Kabulban Zahír sah, Afganisztán volt királya. Az egykori uralkodó 93 éves volt. A halálhírt afgán kormányzati forrásból közölték.

Zahír sah 1933 és 1973 között volt a közép-ázsiai ország királya. 1973-ban puccsal megdöntötték hatalmát, s külföldi száműzetésbe kényszerült, ahonnan 29 év elteltével 2002-ben, a vallási fanatikus tálibok hatalomból való elűzése után tért haza.

Béke és biztonság

Sok afgán mélyen tisztelte és szerette Zahír sahot, akinek hosszú uralkodását béke, biztonság és mérsékelt politikai reformok jellemezték - írta a BBC. Negyven éves uralkodása alatt a sajtó szabad volt és a nők oktatásban részesülhettek, illetve szavazati joggal rendelkeztek.A volt király 28 évet töltött olaszországi száműzetésben, mialatt országát háború és a szélsőséges tálib rezsim pusztította.

Kabulban született 1914-ben, majd Franciaországban tanult és mindössze 19 évesen lépett a trónra, miután apját 1933-ban meggyilkolták. A II. világháborút követően - mialatt megőrizte Afganisztán semlegességét és határainak érintetlenségét - a király reformokat kezdett. Mindez azonban nem szűntette meg az ország törzsi megosztottságát.

Puccs és hazatérés

Amikor 1973 júliusában szemproblémával kezelték Olaszországban, Zahír sah hatalma ellen puccsot hajtott végre unokatestvére, Mohammad Daoud, aki ellenezte az ország nyugati nyitását. A puccsot követően Zahír sah, egy 200 éves pastu dinasztia utolsó uralkodója egy Róma melletti villában élt. Eközben Afganisztánban törzsi háború robbant ki.

A tálib-rezsim megdöntését követően, 2002-ben visszatérhetett Afganisztánba - és beköltözött egykori kabuli palotájába - hogy részt vegyen az ország jövőjéről döntő népi gyűlésen, a loja dzsirgán. A visszatérésének feltétele volt, hogy ne induljon Hamid Karzai afgán elnök ellen. "Nagyon nagy öröm visszatérni, nagy öröm" - mondta Zahír sah mikor Kabulba érkezett. A volt királynak nyolc gyermeke van: egyikük, Mahmud Zahír sah 2002-ben meghalt Rómában.