Megkezdődik az európai légiutasok adatainak lehalászása

Vágólapra másolva!
Jóváhagyták az Európai Unió külügyminiszterei az EU-ból az Egyesült Államokba tartó légiutasok adatainak átadásáról szóló új egyezményt. Az amerikai bűnüldöző és titkosszolgálati szervek 19 olyan adatot őrizhetnek 15 éven át, mint a bankkártyánk száma és a telefonszámunk, vagy a lakcímünk. Az EU-nak időközben annyira megtetszett az ötlet, hogy maga is hasonló adatbázis létrehozását fontolgatja.
Vágólapra másolva!

Rábólintottak az Európai Unió külügyminiszterei az EU-ból az Egyesült Államokba tartó légiutasok adatainak kiadására. A megállapodás értelmében a légitársaságok minden utasról, a repülőjegy vásárlásakor szerzett 19 különböző adatot adnak át az amerikai belbiztonsági minisztériumnak (DHS), a lakcímtől, az utas telefonszámán és bankkártyája számán át, az útvonaláig.

Az amerikai minisztérium 15 évig őrizheti meg ezeket az adatokat, és bizonyos feltételek mellett megoszthatja azokat a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben részt vevő más amerikai szervekkel. Az augusztus elsején életbe lépő egyezmény jelenlegi formájában egy kompromisszum eredménye, amit uniós nagyköveti szinten már jóváhagytak. Az Egyesült Államok korábban 34 adat továbbítását kérte, amelyeket 3 évig őriztek volna meg.

Az Európai Parlament korábban élesen bírálta a megállapodást, de az EU vezetőinek annyira megtetszett az amerikai javaslat, hogy maguk is hasonló adatbázist hoznának létre. A terrorizmus elleni küzdelem hatékonyabbá tételét várja ettől Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa, aki szerint az uniós államoknak szorosabban kell együttműködniük. Frattini októberig új törvényjavaslattal áll elő a témában.

Frattini július elején bejelentett javaslatáról akkor Stauber Péter, az igazságügyi és rendészeti tárca osztályvezetője azt mondta: nem vitatható, hogy reális terrorveszély van Európában, és mivel Magyarország az EU-nak és a NATO-nak is tagja, az értékközösség részeként ezt nem lehet lebecsülni.