Zarándokok haltak meg egy balesetben

Vágólapra másolva!
26 zarándok meghalt, 24 ember megsérült, amikor egy folyóba zuhant az őket szállító autóbusz Franciaországban. A balesetet valószínűleg fékhiba okozta. Azon az útszakaszon, ahol a katasztrófa történt, már három ilyen súlyos baleset volt.
Vágólapra másolva!

Huszonhat lengyel zarándok halt meg vasárnap egy franciaországi buszbalesetben. 24-en megsérültek, közülük többen súlyos sérüléseket szenvedtek. A szerencsétlenség a reggeli órákban, Grenoble közelében történt. A zarándokok már hazafelé tartottak a Notre-dame-de-la-Salette kegyhelytől - írja a BBC Online.

Az autóbusz egy lejtős úton áttörte a biztonsági korlátot és egy hegyi folyóba zuhant. A helyszínre érkező tűzoltók szerint a balesetet valószínűleg fékhiba okozta.

Az út kimondottan veszélyesnek számít, teherautókat és buszokat nem is engednek rá, ha nincsenek kettős fékrendszerrel vannak felszerelve. Nem tudni, hogy a lengyel busznak volt-e ilyen fékje.

A zarándokok július 10-én indultak el Lengyelországból, és már hazatérőben voltak, miután meglátogatták az Alpokban lévő kegyhelyet. Francois Fillon francia miniszterelnök és az utak biztonságáért is felelős Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter a helyszínre utazik. Nicolas Sarkozy francia elnök részvétét nyilvánította Lech Kaczynski lengyel államfőnek, és együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait.

Lengyelországban a közúti felügyelőség illetékese egy tv-interjúban elmondta, hogy a külföldre induló autóbuszok műszaki állapota gyakran kifogásolható, és körülbelül 5 százalékukat nem is engedik elindulni emiatt.

Azon az útszakaszon, ahol a katasztrófa történt, már három ilyen súlyos baleset volt összesen 77 halálos áldozattal. A legsúlyosabb 1973-ban volt, amikor 43 belga állampolgár vesztette életét a vasárnapihoz hasonló körülmények között. A kanyargós út lejtése 7,2 kilométer hosszan 12-14 százalékos, a megengedett sebesség csak 40 kilométer óránként. Két évvel később 29 francia zarándok halt meg ugyanott, akik szintén a Notre-Dame-de-la-Salette-i Szűz Mária kegyhelyen jártak.