Agyonvertek egy környezetvédőt Oroszországban

Vágólapra másolva!
Bőrfejűek támadtak környezetvédőkre Oroszországban, egy szibériai urándúsító üzem mellett. Az egyik zöld aktivista meghalt. A környezetvédők a nukleáris hulladék feldolgozása ellen tiltakoztak, amikor a szkinhedek rájuk támadtak. Orosz jogvédők szerint a hatóságok nem lépnek fel kellő eréllyel a szélsőséges csoportok ellen.
Vágólapra másolva!

Vasrudakkal felfegyverkezett bőrfejűek rohanták le tüntető környezetvédők és antifasiszták mintegy húszfős csoportjának sátortáborát szombaton a szibériai Angarszk urándúsító üzemének közelében. A zöld mozgalom egyik aktivistája meghalt a támadásban.

A támadók szkinhedek voltak sötét tréningruhában vagy katonai gyakorlóruhában, arcukat elfedték, baseballütőkkel, vasrudakkal és késekkel rontottak rá a táborozó tüntetőkre, egyikük kezében még fejsze is volt - mondta az egyik környezetvédő, aki nem árulta el a nevét.

"Hajnali ötkor jöttek és verni kezdték az alvó embereket. Nyolc személy megsérült és egy meghalt...Azt kiabálták, hogy "anti-antifasiszták" és "a jobboldalért", egyik távozóban odavetette: "legközelebb megölünk benneteket" - tette hozzá.

Egy másik szemtanú, Andrej Kravcsuk az NTV orosz televízióban azt mondta, a nacionalista jelszavakat ordítozó tettesek szemmel láthatóan előre készültek a támadásra. A helyi rendőrség megerősítette, hogy egy halottja van a támadásnak, és körülbelül 15 főben adta meg az elkövetők számát.

A belügyminisztérium egyik szóvivője az Eho Moszkvi rádiónak elmondta, hogy 13 gyanúsítottat azonosítottak. Egy belügyminisztériumi tisztségviselő, akit a Ria-Novosztyi hírügynökség idézett, bejelentette: hat gyanúsítottat már elfogtak, és megkezdődött kihallgatásuk. Az illetékes szerint "sem az őrizetbe vett, sem a körözött személyek nem állnak kapcsolatban szélsőséges szervezetekkel".

Oroszországban emberi jogi csoportok gyakran panaszkodnak arra: a nacionalista csoportok bátorítást nyernek abból, hogy ilyen bűncselekmények esetén a hatóságok idegenkednek a kemény intézkedésektől.

Az angarszki üzemet tavaly választották ki egy urándúsítási központ olyan telephelyének, amely nyitott lesz minden, nukleáris energiáját fejleszteni kívánó ország számára. A környezetvédők egyrészt a sugárszennyezés veszélyére akarták felhívni a figyelmet, másrészt a nukleáris hulladék ottani feldolgozása ellen tiltakoztak.