Áradások Angliában és Walesben

Vágólapra másolva!
Ezreket kellett menedékhelyre szállítani, és több száz autós kocsijában töltötte az éjszakát Angliában és Walesben a heves esőzést követő áradások miatt. Az iskolai vakáció első napján megbénult a közlekedés, a hadsereget és a légierőt is be kellett vetni. A térségben az előrejelzés szerint további csapadék várható a hét végén.
Vágólapra másolva!

Országszerte is több ezren töltötték az éjszakát sebtében kialakított menedékhelyeken, mivel lakásaikba betört a víz. Az ország délnyugati vidékeit Közép-Angliával összekötő M5-ös autópályán ezrek rekedtek járműveikben egész éjszakára, miután az út jelentős részét elöntötte az ár.

Az országon dél-észak irányban végigvonult esőfrontból egyes helyeken óránként 3-4 centiméternyi csapadék hullott, elöntve autópályákat, hosszú szakaszokon fő vasútvonalakat és több ezer otthont.

Az észak-angliai Birmingham egyik városrészéből a hadsereg kétéltű járművekkel menekített ki kétszáz lakót, mert a Tame folyó olyan gyorsan elöntötte a térséget, hogy nem volt idő a menekülésre.

A londoni metró egyik vonalán, a belváros körül körkörös pályán haladó Circle Line-on az alagúton át mentették ki egy megrekedt szerelvény 250 utasát, mivel a vonal északi szakasza víz alá került, és ki kellett kapcsolni az áramot.

Nem, vagy súlyos késésekkel közlekedtek a szerelvények a Londont a népszerű déli tengerparti üdülőhelyekkel összekötő vasútvonalakon, és a hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy autóval se induljanak el ezekre a helyekre, mert az utak jelentős része is víz alatt van.

Fennakadások voltak a fő repülőtereken is, amelyeknek hagyományosan ez a legzsúfoltabb hétvégéjük, mivel Angliában és Walesben július harmadik hetével ér véget az iskolaév, és családok milliói indulnak nyaralni. A londoni Heathrow-n - a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterén - az elmúlt 24 órában a járatok 10 százalékát kellett törölni az időjárás miatt.