Bamir Topi az új albán államfő

Vágólapra másolva!
Bamir Topi biológiaprofesszort, a kormányzó Albán Demokrata Párt helyettes vezetőjét választotta meg államfőnek pénteken az albán parlament.
Vágólapra másolva!

A jobbközép kormánykoalíció jelöltjének megválasztását az tette lehetővé, hogy az ellenzéki padsorokban néhány képviselő megtörte a balközép bojkottot és részt vett a szavazáson. Ellenfele, Neritan Ceka, a Demokratikus Szövetség Pártjának elnöke csak öt szavazatot kapott.

Az 50 éves új elnök, Sali Berisa miniszterelnök bizalmi embere, Alfred Moisiu helyére lép, akit öt évvel ezelőtt választottak meg a legmagasabb közjogi méltóság tisztségére a két folyamatosan marakodó tábor közötti ritka egyetértés eredményeként. Moisiu mandátuma kedden jár le.

Topi megválasztását három sikertelen elnökválasztási próbálkozás előzte meg, és újabb kudarc esetén félő volt, hogy előre kell hozni a parlamenti választásokat. Az alkotmány értelmében az elnökjelöltnek a 140 képviselői szavazat háromötödét, azaz legalább 84-et kell megszereznie, aminél ez esetben eggyel több: 85 sikerült.